Bordspellen

Majesty – Eén koninkrijk, één kroon

Spelers kiezen personages uit voor de gebouwen in eigen koninkrijk om direct punten te verdienen. Hoe meer karakters een speler bij een gebouw heeft, des te meer punten kan hij scoren.
Sommige karakters leveren weer extra punten op in combinatie met andere karakters in hun koninkrijk. Aan het einde van het spel kunnen spelers extra punten verdienen door verschillende karakters in hun koninkrijk te hebben en door een meerderheid te bezitten bij gebouwen.
Wat is het doel?

Majesty is een vlot kaartspel waarbij spelers personages van een eenvoudige molenaar tot aan de edele jonkvrouw kiezen en die in hun koninkrijk vestigen. Een gekozen personage wordt in een bijbehorend gebouw geplaatst, waarmee de spelers een bedrag aan geld (=punten) verdienen. Zodra iedereen twaalf personages heeft gespeeld, verdienen de spelers nog bonuspunten voor de verscheidenheid aan personages en wie de meeste personen van een bepaald type heeft..

Hoe wordt het gespeeld?

Alle spelers ontvangen een set kaarten, bestaande uit acht gebouwen en één plein, waarmee ze hun koninkrijk vormen. De 8 gebouwen liggen in een vaste volgorde voor de spelers op tafel. De pleinen zijn bewaarplaats voor de houten spelfiguren (de zgn. ‘meeples), de arbeiders die als betaalmiddel dienen bij het kiezen van de personages.
In het midden van de tafel wordt de stapel kaarten met personages voorbereid en worden er zes kaarten opengelegd. Sommige kaarten kunnen twee afbeeldingen bevatten, waarbij de speler mag kiezen welke personage hij gebruikt.

De speler die aan de beurt is, kiest één van de zes kaarten uit de rij in het midden. De eerste kaart kan zonder kosten gepakt worden, bij elke volgende kaart moet er een meeple op de vorige kaart geplaatst worden. Om kaart nr. 3 te pakken, heb je dus 2 meeples nodig.
De achterliggende kaarten worden dan opgeschoven en aan het uiteinde een nieuwe kaart geplaatst.
De speler plaatste het gekozen personage bij zijn of haar gebouw en activeert dit gebouw daarmee. Dan verdient hij geld (punten) voor elk persoon in dit gebouw en soms ook voor bepaalde personen in andere gebouwen. De punten kunnen daardoor in de loop van het spel snel oplopen.

Bij sommige gebouwen zoals de brouwerij, kunnen andere spelers mee profiteren. Als een speler een brouwerij activeert, ontvangen alle spelers met een ‘bemande’ molen ook een bonus aan geld. Bepaalde personages hebben, naast dat ze punten opleveren, ook nog een speciale eigenschap. Zo zorgt de soldaat ervoor dat personen uit andere koninkrijken in het ziekenhuis belanden, die weer minpunten zijn aan het einde van het spel. Wachters kunnen de aanval van soldaten afslaan in een verhouding van 1 tot 1. Om 2 soldaten tegen te houden, heb je dus een wachttoren met minstens 2 wachters nodig. De heks tenslotte zorgt er weer voor dat personen worden genezen en terug in het vorstendom komen. Zie het overzicht van alle kaarten en hun eigenschappen.

Als iedereen 12 kaarten heeft gespeeld, eindigt het spel en worden de bonuspunten geteld. Allereerst ontvangen alle spelers het kwadraat van de verschillende personen in hun rijk. Heb je 6 verschillende persoonlijkheden (max = 7), krijg je 6×6=36 punten.
Daarna ontvangen de spelers punten voor elk gebouw waarin zij de meeste personen hebben. Tenslotte kost elke persoon die nog in het ziekenhuis ligt, is één minpunt.

Conclusie:

Majesty is snel te leren en kan in 30 minuten gespeeld worden. Doordat de gebouwkaarten dubbelzijdig zijn met verschillende eigenschappen aan elke kant, kun je extra afwisseling in het spel brengen. Ook de interactie is gegarandeerd door die irritante soldaten en de noodzaak om goed op de verzameling van de medespelers te letten: soms moet je een minder winstgevende personage pakken om te verhinderen dat een ander een megabonus inde wacht sleept.
Hoewel alle kaarten voorzien zijn van pictogrammen, is het niet altijd even duidelijk wat de functie is van een gebouw. Afgezien van dit kleine probleem is Majesty vlot speelbaar en zeer vermakelijk.