Bordspellen

Nieuwe spellen

Actuele bordspellen op de club
Het is al weer een tijdje geleden dat we naar de diverse beurzen zijn geweest. Velen clubleden en UCP zelf hebben hier een nieuwe spellen aangeschaft. Laten we er eens een aantal bekijken die nu op de club gespeeld (kunnen) worden.

 

Catan: opkomst van de Inca’s

Catan heeft geen introductie meer nodig. Ook in deze editie probeer je goederen te verzamelen, onderhandel je met andere spelers en breid je je eigen stam uit met nieuwe nederzettingen en straten. Alles is fraai thematisch weergegeven in de oude Inca stijl; zo zijn het graan en de schapen hier vervangen door aardappelen en lama’s.Anders dan wat je gewend bent in Catan ga je niet voor een aantal overwinningspunten maar zorg je ervoor dat je eigen stam een nieuwe generatie ontwikkelt. Dit houdt in dat je oude stam tijdens het spel tweemaal in verval raakt en een nieuwe stam opricht. Het gevolg hiervan is dat straten van het bord verdwijnen en de oude nederzettingen overwoekerd raken met beplanting. Je krijgt hier nog wel grondstoffen van, maar je moet er rekening mee houden dat deze oude gebouwen overbouwd kunnen worden door kwaadwillige medespelers.
Het is belangrijk dat je goed in de gaten houdt wanneer je in vervalt raakt en waar je nieuwe stam op het bord komt te staan, zodat de andere spelers hier niet te veel van profiteren.

Concordia Venus

Concordia Venus is een nieuwe uitbreiding van het bekende Concordia waarmee je het spel nu ook in teamverband kunt spelen. Net als in het basisspel kies je de acties uit door middel van de personagekaarten uit en leveren diezelfde kaarten ook weer (bonus)punten op aan het einde van het spel. Het grote verschil is, dat je de acties nu samen met een teamgenoot doet. Goed overleg is belangrijk zodat beide spelers profijt hebben van de gespeelde acties. Om het spel soepel te laten lopen, zijn er extra personagekaarten aan het spel toegevoegd. Zo is er de Legaat die ervoor zorgt dat je de kaarten van je partner mag bekijken en een voorstel mag geven welke kaart hij/zij nu het beste speelt. Zijn de spelers het er over eens, wordt de gekozen kaart gelijk gespeeld en voeren beide spelers de actie uit.
Concordia Venus is er in twee edities, als zelfstandig spel en als een uitbreiding voor wanneer je het basisspel al bezit. In beide gevallen kun je het spel nu met zes spelers spelen i.p.v. 5.
Bij UCP gebruiken we de Nederlandse editie van Concordia. Het is helaas niet bekend (en ook niet waarschijnlijk) dat er een Nederlandse Concordia Venus zal verschijnen.

Photosynthesis

Fotosynthese is het chemische proces waarbij CO2 met behulp van licht wordt omgezet in koolhydraten, oftewel voedsel. Deze (wel zeer) beknopte uitleg komt ook terug in dit spel. Je probeert in elke ronde zoveel mogelijk zonlicht op te vangen met je bomen, om zo te kunnen groeien en zaden te produceren. Elke ronde probeer je zoveel mogelijk zonlicht op te vangen met je bomen. Dit verkregen zonlicht kun je weer gebruiken voor diverse acties, zoals het planten van zaden en het groeien van al reeds geplante bomen. Uiteindelijk moet je de volgroeide bomen kappen om punten te verdienen. Bomen die in het midden staan, leveren meer punten op dan aan de rand, maar zullen door omliggende bomen vaak minder zonlicht opvangen. Aangezien de zon elke ronde om het bord heen draait, kan het zijn dat sommige van je bomen in de schaduw komen te staan en daardoor geen zonlicht krijgen.


Ondanks zijn ‘lieve’ uiterlijk is Photosynthesis vooral een zeer tactisch spel voor maximaal 4 peronen. Je moet goed nadenken waar je de bomen plaatst op het bord en rekening houden wat de stand van zon is in de volgende ronde, zodat je alsnog voldoende zonlicht krijgt om je acties uit te voeren. Je gunt je medespelers hier letterlijk het (zon)licht in de ogen niet. Als je hun bomen zó kunt afschermen dat jij zelf wèl licht krijgt en zij niet, ben je goed bezig

Scythe

Wat als de eerste wereldoorlog nu beslecht werd met reusachtige mechanische robots? En dat er onbekende technologieën beschikbaar zijn in een mysterieuze stadsstaat? Met Scythe ga je terug naar het Oost-Europa van 1920 in een alternatieve tijdlijn waar de verschillende landen nog aan het bijkomen zijn van de laatste oorlog.


Als speler controleer je één van deze landen en is het je doel om je economie te herstellen en het eigen land weer ‘op de kaart te zetten’. Dus moet je het vertrouwen terug winnen van je bevolking, door grondstoffen te oogsten die weer worden ingezet bij de wederopbouw van je land. Een deel van deze grondstoffen gebruik je ook voor de bouw van robots, om geen gemakkelijke prooi te zijn van van één of meer dreigende buurlanden.
Op het eerste gezicht lijkt Scythe op een conflictsimulatie, maar dat is slechts ten dele het geval. Het gaat vooral om het opbouwen van je economie en het optimaal inzetten van je grondstoffen. Tijdens het spel moet je steeds weer keuzes maken om bepaalde doelen te halen die overwinningspunten opleveren. Afgezien van de geheime opdrachten van andere spelers is alles bekend en heb jezelf het lot van je eigen land in handen.