Bordspellen UCP Leeuwarden

Uitslag spellenpoll 2

Het heeft even geduurd, maar hier is hij dan, de uitslag van de 2e spellenpoll van 2019. In totaal hebben er 31 personen gestemd. Als resultaat mogen we de volgende vier spellen aan onze spelotheek toevoegen.

Familiespellen: Reef en Sagrada
Veel spellen op de poll zijn populair en maakte het aan het einde van de poll nog spannend welk spel de meeste spellen zou ontvangen. Uiteindelijk zijn Reef en Sagrada met een gelijke stand geëindigd, kort gevolgd door Century: Oosterse markten en Gingerbread House.

Expertspellen: Hadara & Rajas van de Ganges
Waar het bij de familiespellen nog onduidelijk was, was het bij de expertspellen al snel duidelijk. Hadara heeft de meeste stemmen van jullie mogen ontvangen, kort gevolgd door Rajas van de Ganges. Op de derde plek is met enige afstand Rovers van de Noordzee geëindigd die iets meer dan de helft van de stemmen van Hadara ontving.

Reef

Als speler bouw je een eigen koraalrif op door verschillende stukjes koraal aan je rif toe te voegen. Dit doe je aan de hand van kaarten die je in je beurt verzamelt of uitspeelt. Zo’n gespeelde kaart levert je extra stukjes koraal op die je op je bord mag plaatsen en toont een patroon dat punten oplevert. Helaas komen de te ontvangen stenen nooit in het patroon voor, zodat je goed moet plannen om steeds punten te ontvangen.
Op deze manier komt er in dit eenvoudige spel nog tactiek bij kijken. Speel je een kaart nu uit voor het koraal, of bewaar je de kaart zodat je er later in het spel meer punten mee kan verdienen?

Sagrada

In plaats van een koraalrif bouw je hier je eigen glas-in-lood raam. Bij de start kiest elke speler een kaart waarop een mozaïek patroon staat afgebeeld. Door middel van de verschillend gekleurde dobbelstenen kies je er steeds één uit en plaats je die in het raam. Hierbij moet je erop letten dat gelijke kleuren en getallen niet aan elkaar mogen grenzen. In het begin is dit nog geen probleem, maar tegen het einde van het spel wordt dit steeds lastiger.
Natuurlijk wil je ook punten verdienen. Dit doe je door aan de voorwaarden te voldoen die voor iedereen gelden in het spel en door je geheime doel, die voor iedereen weer anders is. Tijdens de puntentelling aan het einde van het spel is elk open vakje in je raam weer een minpunt.

Hadara

Met Hadara bouw je een eigen civilisatie op, verdeeld over 3 tijdperken/rondes. In elke ronde, verdeeld of twee fases, verzamel je kaarten die de voortgang van je civilisatie voorstellen. Naast het leveren van winstpunten verhogen ze ook bepaalde sporen op je bord. Zo zorgt economie ervoor dat je meer geld hebt te besteden om kaarten aan te schaffen en zorgt militaire macht ervoor dat je koloniën kunt stichten. En vergeet ook de kunst & cultuur niet, want daarmee kun je standbeelden en monumenten bouwen die bij de eindtelling erg veel winstpunten opbrengen. Naast economie, militaire macht en kunst&cultuur kun je ook nog technologiekaarten aanschaffen die tijdens of aan het einde van spel extra voordelen opleveren.
Uiteraard moet je je mensen ook kunnen voeden en moet je ervoor zorgen dat je agricultuur hoog genoeg blijft, anders moet je kaarten afleggen met nadelige gevolgen.
Voor een expertspel is Hadara eenvoudig te leren. Een referentielijst geeft duidelijk uitleg wat je moet doen in welke fase.

Rajas van de Ganges

Als een ware Raja probeer je jouw provincie te vergroten en te verbeteren in het India van de 16e eeuw. Door het inzetten van werkers en/of dobbelstenen voer je diverse acties uit, die ervoor moeten zorgen dat je inkomen en roem gaan stijgen. Mochten de dobbelstenen je niet gunstig gezind zijn, kun je altijd wat karma inzetten om de waarde ietwat te veranderen. Karma die je later weer terug moet verdienen natuurlijk. Wat bij Rajas van de Ganges vooral in het oog springt, is de originele winconditie: Om het spelbord heen lopen 2 paden om je punten te scoren: de roempunten scoor je met de klok mee, het geld tegen de klok in. De eerste die zijn beide scoremarkers laat ‘ontmoeten’, heeft gewonnen. Dat nodigt uit tot verschillende tactieken, waarbij je soms (meer) voor de roem en soms voor het geld gaat.

 

Franke