Bordspellen Magic the Gathering Pokemon UCP Leeuwarden

Untamed: Feral Factions

In de spellenwereld zijn er al vele kaartspellen in omloop. Sommigen hiervan hebben een bepaalde standaard gezet, welke weer worden gebruikt in nieuwe kaartspellen. Om je te onderscheiden van al deze spellen, moet je met een zeer goed idee komen. De Grumpy Owl Games uit Utrecht hebben dit geprobeerd. Na een succesvolle kickstarter  heeft Untamed: Feral factions het licht gezien. Is dit spel uniek genoeg dat het eruit springt tussen de andere kaartspellen? Franke geeft antwoord:
Inhoud van het spel

Het spel bevat een flink aantal kaarten, verdeeld over negen verschillende facties, die prachtig geïllustreerd zijn met dieren, voorwerpen en basissen (strongholds). Elke factie bestaat uit zestien kaarten, verdeeld over 1 basis en vijf verschillende kaarten die ieder driemaal voorkomen.
Naast de spelregels bevat het extra kaarten als speciale eenheden en basissen om meer variatie in het spel te brengen. Ten slotte heeft het spel de nodige tokens om de schade en extra kracht bij te houden op de kaarten.

De Gameplay

Aan het begin van het spel kiest iedere speler drie dierenfacties uit en bouwt hiermee zijn deck. De drie basissen van iedere speler worden voor zich op een eigen stapel geplaatst, waarbij de volgorde vrij van keuze is.
Elk dier heeft zo zijn speciale eigenschappen. Zo zorgen panda’s ervoor dat je meer kaarten mag trekken en geven krokodillen bonussen als hun dieren worden verslagen in een gevecht.

Het doel van het spel is om als eerste de drie basissen van de tegenstander te vernietigen. Dit doe je door kaarten als eenheden of voorwerpen uit te spelen om zo vijandelijke eenheden of basissen schade toe te brengen.

Verloop van een beurt

In je beurt heb je een vijftal acties tot je beschikking:

  • Een kaart spelen
  • Aanvallen met een dier
  • Een energie genereren (1x in een beurt)
  • De eigenschap van je basis gebruiken (1x in je beurt)
  • 2 Energie betalen om een kaart te trekken (1x per beurt).

Je bepaalt zelf in welke volgorde je de acties doet en hoe vaak. Het kan soms handig zijn om eerst aan te vallen met een dier, zodat er een eigenschap wordt geactiveerd en dat je nu een extra kaart hebt om weer iets anders te activeren.
Veel spelers van kaartspellen zullen bepaalde elementen terugvinden in Untamed. Weliswaar hebben deze eigenschappen een andere naam, maar het idee erachter blijft hetzelfde. Zo kunnen de meeste eenheden niet gelijk aanvallen als ze net gespeeld zijn en moeten eenheden met de “Guard” eigenschap eerst verslagen worden voordat andere dieren of basissen worden bestookt. Dieren die aanvallen en gebruikte energie wordt aangegeven door de kaarten een kwartslag te draaien.

Het spel bevat twee grondstoffen, energie en ondersteuning (support). Energie verkrijg je door een kaart naar keuze met de rugzijde uit te spelen. Dit kan je maximaal vijf keer doen in het spel.
Eenheden die verslagen zijn en voorwerpen die gebruikt zijn worden, niet zomaar afgelegd. Deze kaarten kunnen eenmalig worden gebruikt als support kosten voor andere kaarten.

De eenheden (waarvan je maximaal vijf van op tafel mag hebben) gebruik je om dieren of een basis van je tegenstander aan te vallen. Als aanvaller kies je zelf je doelen en de aanval wordt gelijktijdig uitgevoerd.

Ten slotte zijn er de basissen zelf. Elke basis heeft een unieke eigenschap die eenmalig in een ronde gebruikt mag worden. Als er een basis is vernietigd, dan mag de getroffen speler net zoveel kaarten trekken als er eigen basissen vernietigd zijn. Hebben deze kaarten ook nog het “Rally” symbool, dan komen deze gelijk op tafel. Eventuele eigenschappen mogen ook nog worden geactiveerd. Op deze manier kun je ook na het verlies van een basis nog onverwacht sterk terug in het spel komen.

Eenmaal klaar met je acties, zet je alles weer gereed voor de volgende ronde, trek je twee kaarten en moet je één kaart uit je hand in de support plaatsen.

Variatie

Untamed: Feral Factions komt, dankzij de succesvolle kickstarter, met extra kaarten om het spel uit te breiden met verschillende mogelijkheden. Op die manier komt er meer variatie in het spel en wordt het niet zo snel saai als alle combinaties zijn uitgeprobeerd. Ondanks dat er negen dieren zijn, zal er altijd wel een voorkeur voor dieren zijn die je graag wilt spelen, omdat ze een bepaalde sterkte hebben die je goed ligt.

Naast de variant met de extra kaarten kan je het spel ook met meerdere spelers spelen. Met een extra kopie van het spel kan je het zelfs met maximaal 6 spelers spelen. Of dit het spel ten goede doet, is echter twijfelachtig.

Conclusie

Liefhebbers van kaartspellen zullen aan Untamed: Feral Factions veel plezier beleven.
Doordat bepaalde regels en onderdelen herkenbaar zijn voor liefhebbers van Magic: the Gathering, zullen deze de regels snel hebben opgepakt. Ook beginners zullen niet veel moeite hebben om de regels te leren en en het spel het snel doorhebben.
Eenmaal bekend met de basisregels, kunnen de extra kaarten gebruikt worden voor extra mogelijkheden en plezier.
Naast de bekende spelmechanismen bevat Untamed ook een aantal unieke concepten waardoor het zich onderscheidt van andere kaartspellen, zoals de basissen en het gebruik van verslagen kaarten als ‘support’..

Persoonlijk vind ik het leuk om Untamed één tegen één te spelen. Gezien het succes dat Grumpy Owls hadden op Kickstarter (binnen drie uur was hun doel bereikt) en de veelal positieve reacties, zou het mij niet verbazen als er een uitbreiding voor komt, wellicht met nieuwe dierenfacties, basissen of andere mechanismen.

Uitgever: Grumpy Owl Games
Aantal spelers: 2, 3
Leeftijd: 8 jaar en ouder
Speelduur: 20-30 minuten
Moeilijkheidsgraad: 3/10
Spelmechanismen: Deck building, Hand management