Bordspellen Magic the Gathering Pokemon UCP Leeuwarden

Eerste KeyForge toernooi

Een nieuw populair cardgame met een lage instap? Dit gaat natuurlijk over Keyforge! Afgelopen vrijdag 1 maart organiseerden wij het eerste Keyforge toernooi van Friesland. In dit artikel nemen we je mee naar die avond en vertellen hoe het toernooi is verlopen.
Keyforge als spel

Al eerder waren er pogingen gedaan om succesvolle cardgames van de grond te krijgen. Met cardgames zoals Star Wars Destiny, Game of Thrones The Card Game & Android Netrunner was dit helaas niet gelukt. De games waren/zijn lastig qua regels, maar het grootste nadeel waren de kosten: Het kost vaak honderden euro’s om met (meerdere) goede decks te kunnen spelen.
De enige cardgame op de club waarmee dat wel is gelukt, is Magic the Gathering,

Richard Garfield (de bedenker van Magic the Gathering en ook van Keyforge) gooide het dit keer over een andere boeg. Hij bedacht met Keyforge een cardgame waarbij iedereen meteen een uniek deck krijgt. Voor een laag bedrag kun je Keyforge al spelen. En ben je na veel spelen uitgekeken op je deck? Dan koop je voor € 10,00 gewoon een ander deck. De decks zijn allemaal gewaagd aan elkaar. Veel geld investeren in een cardgame hoeft dus niet meer! Nieuwsgierig geworden? Meer uitleg over de Keyforge spelregels vind je hier.

Het toernooi

Vrijdagavond 1 maart speelden we voor het eerst een Keyforge toernooi. En het was een succes! We speelden volgens het ‘Sealed Deck’ formaat: Je koopt bij aanvang van het toernooi een deck en daarmee speel je het hele toernooi. We begonnen dit eerste toernooi voorzichtig met 10 plaatsen en die waren in no time vol. We werden bijna een beetje overdonderd door het succes.

Wie zich nog niet eerder had aangemeld, kon zich vanaf 19:30 uur inschrijven. De open plekken vulden zich snel. Spelers die iets later kwamen, ontdekten dat het toernooi al bijna vol zat. Een paar deelnemers belden ons meerdere keren om aan te geven dat ze nog onderweg waren en of we 2 plekken voor ze wilden reserveren. Toen die binnen waren, kon het toernooi beginnen.

Sjoerd neemt de regels door

We startten met een korte uitleg voor de nieuwe spelers. De spelregels van Keyforge zijn gelukkig niet ingewikkels, zodat ook de beginnende spelers goed konden meekomen in het toernooi. Om 20:45 konden we uiteindelijk los. We speelden drie rondes op basis van het zgn. ‘Swiss System’: geen eliminatie; iedereen speelt 3 keer met een verschillende tegenstander en de speler met het hoogste puntentotaal wint.

Het toernooi verliep goed en zeer afwisselend. Sommigen werden het ene potje compleet ingemaakte en wonnen het volgende potje weer dik. En afgezien van een paar kaarten waarbij sommige spelers iets te enthousiast de board leeg maakten (wat eigenlijk helemaal niet mocht), verliep alles volgens de regels en had iedereen het naar zijn zin. Het was dan ook vooral een ‘casual’ toernooitje, waarbij oefenen en plezier voorop stonden. Je zag ook dat spelers elkaar hielpen om de juiste keuzes te maken bij het uitspelen van de kaarten, ook al was dat soms in het nadeel van de speler zelf! Uiteindelijk kreeg de winnaar een gratis buy-in voor het volgende Sealed Deck toernooi.

De 3e ronde is in volle gang

Door het succes gaat UCP vaker en op structurele basis Keyforge toernooien organiseren. We zijn al bezig om te kijken of we de toernooien ‘Legal’ kunnen krijgen…..

Wil je op de hoogte blijven van de opkomende Cardgame events? Volg ons dan op Facebook of meld je via de mail aan voor onze ‘Cardgame UCP WhatsApp groep’.

Nishal