Bordspellen UCP Leeuwarden

Ellens favorieten

Ik houd van spellen met een leuk thema, spellen waarbij je iets moet ontcijferen én ik hou van spellen waarbij er sociale interactie tussen spelers is

Hoi! Ik ben Ellen. Ik heb bordspellen altijd al leuk gevonden. Toen ik jong was, wilde ik vaak de rest van ons gezin interesseren in een spelletje Monopoly, Memory of één van de andere 3 spellen die we hadden. Als tenminste alle dobbelstenen daar nog bijzaten. Natuurlijk wist ik niet dat er veel leukere spellen waren en dus was ik al heel blij als ik iedereen zover kreeg om met me een spel te doen. Inmiddels ben ik oud en wijs en te goed geworden in Mastermind om dat nog leuk te maken voor een ander en dus ben ik maar overgestapt op iets nieuws, bij UCP Leeuwarden.
Miriam, bekend van haar eigen favoriete spellen verhaaltje, heeft mij op een personeelsfeest gevraagd een keertje mee te gaan naar de UCP. Nou, dat leek me wel leuk. En zo was ik dus hier! Nou, goed verhaal, dat was hem! Oh nee, nog even over mijn favoriete spellen…. -Die is lastig want ik vind zoveel leuk.
Ik houd van spellen met een leuk thema, wat goed terugkomt in het spel. Ik houd van spellen waarbij je iets moet ontcijferen of waar je goed over na moet denken én ik hou van spellen waarbij iemand een geheime rol heeft, of waarbij er een sociale interactie tussen spelers is, bijvoorbeeld een ander pesten of dat je op elkaars acties moet letten.

Dead of Winter

Misschien ben je nu iets wijzer geworden, zo niet, dan geef ik even wat voorbeelden van spellen die ik leuk vind om te doen.
Ten éérste: Dead of Winter. Dit spel heeft als thema de zombie Apocalyps, en het is een Coöperatief spel, tenminste, een soort van. Je hebt misschien een verrader in je midden. Iedereen heeft een geheime rol en er kan een verrader in het spel zitten, maar niet zeker, en zelfs al is iemand de verrader dan nog kan deze persoon op zijn kaartje hebben staan dat hij je moet helpen. Je moet het spelen om te begrijpen denk ik.. maar wat het voor mij zo leuk maakt is dat er bepaalde evenementen gebeuren die pas gebeuren als een specifieke situatie plaats vind. Bijvoorbeeld je zet een bepaald aantal stappen, of je staat met één van je poppetjes op een bepaalde plaats, of je pakt een bepaald item, dat maakt dan dat de situatie ‘af’ gaat en dus wordt deze dan voorgelezen en moet je een keuze maken wat het spel weer anders maakt.

Ook een leuk spel vind ik Betrayal at the house on the hill, Mansions of Madness en andere spooky horror spellen. 😊 Ik hou ook van spellen met dieren, want dieren. Evolution: Climate is bijvoorbeeld een heel vet spel met een prachtige vormgeving en super mooie art!

Dan… hou ik ook van party games. Ik ben gek op spellen waarbij je creatief moet nadenken en samen moet werken. Zo leer je ook de andere personen en hun denkproces beter kennen en het levert altijd heel veel gezelligheid op. Balderdash vind ik een goed voorbeeld hierin. Je hebt een kaartje met een woord. Een vreemd woord, waar eigenlijk niemand van gehoord heeft. Dan moet iedereen daar een betekenis bij verzinnen en die voor zichzelf opschrijven en aan de persoon die het woord opleest geven. Degene die het woord heeft opgeschreven schrijft ook de échte betekenis op en leest één voor één alle betekenissen (de neppe en de echte) voor, en dan stemt iedereen op wat ze denken dat de juiste betekenis is. Je krijgt punten als je de goede betekenis eruit hebt weten te pikken, maar ook als er veel mensen in jouw nep-betekenis trappen. Je moet dus goed nadenken over wat je gaat schrijven en hoe je het gaat schrijven. Dixit is ook een spelletje wat hier een beetje op lijkt, maar dan gaat het over plaatjes. Just One is ook een leuk woord omdat je dan met hints een woord probeert te verduidelijken, maar hints die hetzelfde zijn worden uit het spel gehaald, je moet dus moeilijk denken, maar niet té moeilijk. Nog even wat namen van leuke spellen: A Fake artist goes to new york, Secret Hitler, Unusual Suspects, Don’t Get Got, Letter Jam, 20 Second Showdown, Perudo, Cat Lady, Las Vegas, Codenames en Concept.

3 van Ellens party-favorieten: Balderdash, Secret Hitler, Just One

Naast de spellen, is er nog iets belangrijks wat UCP zo leuk maakt. Bier. Nee! De mensen 😊! Ik vind de vrijdagavonden een leuke manier om nieuwe spellen te ontdekken maar ook om het gewoon heel gezellig te hebben met een hele diverse community van spelletjes-liefhebbers. Iedereen heeft eigen voorkeuren, hobby’s en zijn eigen spelletjes-aanbod. Het is een prachtige plek om samen te komen en je enthousiasme te delen met gelijkgestemden. En het houd je van de straat. Wat wil je nog meer?