Lorcana UCP Leeuwarden

Lorcana set championship

Zondag 21 april was UCP samen met Spellekijn host voor de Lorcana Set Championships. De set championships zijn de eerste door Ravensburger gesponsorde toernooien met in dit geval speciale ‘Stitch Rockstar’ kaarten. Deze kaarten hebben een speciale alternatieve tekening exclusief voor deze wedstrijden.

De stitch kaarten

Het toernooi
Voor ons begon het toernooi van 21 april al om 11 uur. Alle decks werden eerst door de jury gecheked om er zeker van te zijn dat zij volgens de regels waren samengesteld. Hierbij werd gekeken of er geen verkeerde kaarten in een deck zaten of dat ze verkeerd gesleeved waren. Nadat iedereen gecheckt was, begonnen de z.g. ‘Swiss Rounds’: 5 in totaal voor dit toernooi. Bij Swiss Rounds worden steeds de sterkste spelers tegen elkaar gematched om in zo min mogelijk potjes de beste spelers vast te stellen.
In elke ronde hebben de spelers 50 minuten de tijd om een “best of 3” te winnen. Lukt het hun niet om in die tijd een winnaar te bepalen, wordt het een gelijkspel. Als je 2 potjes weet te winnen, krijg je 3 punten; bij gelijkspel krijgt elke speler 1 punt. De 8 spelers met de beste scores uit de 5 Swiss Rounds gaan door naar de top 8 ‘single elimination’ rounds.

Einde van Swiss Rounds
Na de 5 Swiss Rounds werd er een uur pauze ingelast. In deze tijd konden de topspelers even lekker eten en relaxen, terwijl we afscheid namen van de spelers die het niet gehaald hadden. Al deze spelers kregen nog een booster als bedankje voor hun deelname, waarbij de nummers 9 en 10 nog extra boosters mee kregen. Bij deze prijsuitreiking was er nog een gul moment waar speler Arjen zijn prijs voor de 10e plaats aan de jury gaf als bedankje voor het organiseren.

De Top 8
Toen de top 8 om 17.00 begon met spelen, steeg de spanning enorm. Het was nu erop of eronder voor de spelers. In de top 8 is het single eliminatie, dus als je wint en de top 4 haalt ben je zeker van een van de fel begeerde stitch kaarten. De speler die de top 8 haalden waren Niels, Anoek, Rob, Jan, Maikel, Nishal, Jurriaan en Chris.
Dankzij Chris en Nishal hadden daarmee 2 van de 4 deelnemende UCP-leden de top 8 gehaald. Chris speelde een nieuw deck dat hij die ochtend pas in elkaar had gezet: een geel/rood deck dat rondom de kracht van de Mufasa Betrayed leader kaart was opgebouwd. Hij moest het in de top 8 opnemen tegen Jurriaan, die een rood/paars bounce deck speelde. Mede door wat slechte draws was Jurriaans deck uiteindelijk te sterk voor Chris.
Nishal speelde met zijn eigen versie van rood/paars en kon daarmee het rood/blauwe deck van zijn tegenstander Maikel verslaan.
Na de afloop van de Top 8 was er weer een korte prijsuitreiking voor de 4 afvallers. Naast boosters ging een van hen ook nog naar huis met een mooie giftset van set 3.

Prijzenoverzicht

Eindstrijd: de Top 4
Toen was het tijd voor de Top 4. Al deze spelers wisten dat ze al een stitch kaart gewonnen hadden. Zij streden nu voor de kans om een speelmat te winnen met dezelfde tekening als de kaart.
Nishal kwam in dit duel oog in oog met zijn rivaal van de dag ervoor. Die zaterdag ervoor speelde hij namelijk mee in de set championship van Groningen waar hij het in de finale op moest nemen tegen dezelfde Jurriaan in een rood/paars mirror match. In Groningen wist Nishal net te winnen en de titel van champion te pakken. Dat was deze zondag niet anders. Na een lange strijd wist Nishal weer met 2:1 te winnen. In het andere duel won Rob met geel/rood van Niels met geel/grijs.

Voor de finale hadden we dus Nishal tegenover Rob. Beide spelers waren echter moegestreden en hadden bovendien beide al een speelmat in eerdere toernooien gewonnen. Ze besloten daarom in plaats van te strijden de hand te schudden. Rob gaf Nishal de kampioen speelmat en nam zelf die van de runner-up. Ze zijn nu samen de UCP Lorcana kampioen.

Eindstrijd

Conclusie
Het is een hele mooie dag geweest en een echte viering van het spel. Alle spelers waren zeer hulpvaardig naar elkaar toe en zorgden voor een prima sfeer waarbij de de judge amper nodig.
Wij hopen de vele spelers van de UCP Lorcana Whatsapp groep en al de bezoekers bij toekomstige toernooien terug te zien!

Verslag: Wouter Kwant (Organisator en Judge)