UCP Leeuwarden

SPIEL 2018

Nog 10 dagen en dan start de grootste spellenbeurs ter Wereld:
SPIEL 2018 in Essen.
Franke beschrijft wat je er allemaal kunt verwachten en hoe je je het beste voorbereidt.

SPIEL

Wanneer: Meestal eind oktober (2018: 25 tot 28 oktober)
Waar: Messe Esse Hallen, Norbertstraße 2, Essen
Hoeveel dagen: 4 dagen, donderdag tot en met zondag

Elk jaar aan het eind van oktober is er in Duitsland een spellenbeurs: Spiel. Als dit de eerste keer is dat je deze beurs gaat bezoeken, is het een goed idee om informatie over de beurs te verzamelen en je erop voor te bereiden.
Deze handleiding geeft je een indruk wat er allemaal te doen is op de beurs en reikt je wat handige tips aan om je het zo gemakkelijk mogelijk te maken. Zo ben je goed voorbereid en beleef je meer plezier op de beurs zelf.
Of je nu één dag gaat, of al een echte veteraan bent die meerdere dagen gaat: er zijn altijd wel dingen die je nog niet kent.

Wat is Spiel?
Spiel is de grootste spellenbeurs ter wereld. Alles wat ook maar met spellen te maken heeft, kan je hier vinden. Van gloednieuwe spellen die voor het eerst worden verkocht, tot aan oude tweedehands spellen die niet meer in de winkel verkrijgbaar zijn. Er is altijd wel een spel waar jij als speler op zoek naar bent.

Hoe groot is Spiel?
Groot, maar dan ook echt groot en ieder jaar wordt het nog groter. Wat begon met een paar hallen is nu uitgegroeid tot 6 hallen, en die worden constant verder uitgebreid en aangepast. Als je bedenkt dat er in 2017 al een indrukwekkende oppervlakte van 72.000 m2 in gebruik was, is dit in 2018 al gegroeid naar 80.000 m2.
Als je eenmaal Spiel hebt bezocht, dan vallen andere beurzen zo tegen omdat ze zo klein zijn en je er binnen een paar uur al doorheen bent.

Hal 3: de grootste en meestal ook drukste hal

Wat kan ik verwachten op Spiel?
Als het maar iets te maken heeft met spellen, dan is het wel aanwezig. Diverse stands bieden de mogelijkheid om de spellen zelf uit te proberen voordat je tot de koop overgaat. Waar je wel aan moet denken, is dat de meesten spellen in het Duits zijn. Let er dus ook goed op of de aangeboden spellen ook in een andere taal beschikbaar zijn als je het Duits minder goed beheerst.

Enkele voorbeelden:

Nieuwe spellen:

Uitgevers zullen Spiel gebruiken om hun allernieuwste spellen te promoten door ze te demonstreren en (bij voorkeur) ook meteen te verkopen. Daarnaast zijn er diverse winkels die hun eigen stand op de beurs hebben en deze spellen ook verkopen. Bij nieuwe spellen die op de beurs voor het eerst gepresenteerd worden, geldt er vaak een prijsgarantie. Ze mogen dan niet voor een lagere prijs verkocht worden dan bij de uitgever.

Oude & tweedehands spellen:

Ook voor de oudere spellen kun je hier terecht. Ben je op zoek naar een specifiek spel, dan is de kans zeer aanwezig dat je het hier kan vinden. Er zijn meerdere clusters van stands die tweedehands spellen verkopen. Het loont de moeite om even rond te kijken en de prijzen te vergelijken (dat geldt overigens ook voor nieuwe spellen).

Merchandise:

Naast spellen kan je ook diverse merchandise aanschaffen. Denk hierbij aan materiaal om je aangeschafte spel op te pimpen, losse onderdelen als je iets mist of zelf een spel wil bedenken, tot aan mokken, T-shirts, knuffels en andere materiaal. Wil je dobbelstenen in een bepaalde kleur of gesteente?
Je kunt het niet zo gek bedenken of ze hebben het wel.

Kaartspellen:

Ook voor diegenen die een bepaald kaartspel spelen, kan je ook hier terecht voor bepaalde kaarten. Voornamelijk zullen dit Magic: the Gathering kaarten zijn, maar ook Pokemon en Yu-Gi-Oh zijn aanwezig.

Rollenspellen:

De keuze aan rollenspellen is uitgebreid. Dit kan variëren in boeken met regels en ander spelmateriaal, tot kostuums en bijbehorend materiaal om je te veranderen in een legendarisch figuur. Deze zul je op de beurs ook regelmatig tegenkomen…

Strips:

Al enkele jaren bevindt ook de spellenbeurs Comic Action zich op het terrein van Spiel.
Naast de spellen is er dus ook de mogelijkheid om stripboeken te kopen en zelfs te laten signeren door de talloze artiesten die aanwezig zijn.

 

Nieuwsgierig geworden? Onder deze link vind je informatie over de indeling, de reis, het verblijf en nog veel meer nuttige tips!