Bordspellen UCP Leeuwarden Wargames

Uniek miniaturenproject met UCP & Historisch Centrum Leeuwarden

willem-lodewijk-beleg-van-coevorden

Uniek miniaturenproject met UCP & Historisch Centrum Leeuwarden

2020 is het jaar van Willem Lodewijk, beter bekend als Us Heit: held van opstandig Friesland. Het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) organiseert in juni een tentoonstelling over deze persoon die, naast stadhouder, opperbevelhebber was van het Staatse leger. Waar zijn neef, prins Maurits van Oranje, veelal in de geschiedenisboeken wordt vermeld, is het met de bekendheid van Willem wat minder gesteld. Vandaar dat hij met deze tentoonstelling in het zonnetje wordt gezet.

Wat heeft dit met UCP te maken? vraag je je misschien af.  Wel, een onderdeel van deze tentoonstelling bestaat uit een showtafel met een diorama van een slagveld, compleet met diverse miniaturen. Je raadt het waarschijnlijk al: de tafel en miniaturen worden verzorgd door de trouwe wargamers van UCP, aangevuld met illustrator Mats Elzinga en Robin Somberg, de tafelbouwer.

Om een beter beeld te krijgen van de slagvelden tijdens Willem Lodewijk wordt het beleg van Coevorden afgebeeld op de tafel.  In deze strijd tegen de Spanjaarden worden de diverse technieken van deze tijd weergegeven. Denk hierbij aan hoe je een stad moet belegeren, welke wapens er werden gebruikt, de functie van de schansen en tal van andere bijzonderheden.

Alle kleuren moeten natuurlijk precies overeenkomen met hun historische evenbeeld

Voor de wargamers betekent dit een flinke uitdaging: er moeten tenslotte  meer dan 350 miniaturen van een laagje verf worden voorzien. Gewapend met kwasten en verfpotten zijn zij ten strijde gegaan om de diverse legers ten kleure te brengen. Trouwe spelavondbezoekers hebben ongetwijfeld al opgemerkt, dat er in het ‘verfhoekje’ al wekenlang een en al bedrijvigheid heerst.

Het werk is nog lang niet klaar, maar gelukkig wordt de tentoonstelling pas in juni 2020 geopend. Op 20 november is de projectleidster van het HCL, Yteke van der Vegt al bij ons op visite geweest voor de officiele aftrap. En uiteraard kon zij het niet laten, om ook de kwast ter hand te nemen en haar vaardigheid op het miniatuur-schilderen te beproeven.

Yteke in actie aan de verftafel

Beschik je over een vaste hand en heb je tijd en zin om onze miniaturisten bij te staan in dit mega-project? Meld je dan bij Roland Visser of geef het door via de UCP app, c.q. de ucp mail. Er is nog meer dan genoeg te doen!

Zo kwam het binnen….

Overtollig tin moet eerst keurig afgesneden

De figuurtjes staan klaar voor de eerste laag

Bijna klaar…..

Sponsors

Een project als dit kan natuurlijk niet zonder sponsoring. De miniaturen zijn vervaardigd door Warlord Games en en geleverd door webwinkel Tabletopper. Beide sponsoren het project met een flinke korting op
miniaturen en materiaal. Mats Elzinga heeft als illustrator meegewerkt aan diverse boeken over de 80-jarige oorlog. Voor dit project maakt Mats verfschema’s voor de miniaturen en de het ontwerp van de
vlaggen. Mats is tevens lid van 80YW.org, een organisatie met over de 600 leden die informatie delen over de oorlogsvoering ten tijde van de 80-jarige oorlog.