Bordspellen Magic the Gathering UCP Leeuwarden Wargames

Board Game Jam 2023

In het weekend van 4 tot 6 augustus mocht ik eindelijk weer een kijkje nemen bij de Board Game Jam die eens per jaar in Leeuwarden plaatsvindt. Een evenement dat ik helaas 2 jaar op een rij moest missen.

Ruim 20 enthousiaste spelers en spelmakers moesten dit jaar een spel maken met de thema’s ‘Magic Tricks’, ‘Authority’ en ‘Time Travel’. Minstens 2 van deze thema’s moesten in het spel worden verwerkt. Ook nu weer was het geweldig om te zien hoe deze thema’s tot totaal verschillende spelconcepten kunnen leiden. Iedereen zet zich tot het uiterste in om de vele goede ideeën te zeven en vervolgens om te zetten in een goed speelbaar concept dat natuurlijk ook nog getest en verbeterd moet worden. En dat allemaal in één weekend!
Zondag om 14:00 moet het spel klaar zijn om voorgesteld te worden, dus het moet er ook nog eens goed uitzien. Ga er maar aan staan…..

In de editie van 2023 was ook ons UCP lid Marten van de partij. Een mooie gelegenheid om hem naar zijn beleving en ervaringen van een Board Game Jam te vragen

Marten, hoe ben je er toe gekomen, om mee te doen aan de BGJ?
Via een vriend kreeg ik te horen dat er een board game jam was. Ik vond dit direct interessant, want in mijn vrije tijd maak ik vaak puzzels en ik ontwerp af en al spellen voor bepaalde activiteiten.
Wat voor verwachtingen had je voordat je aan de BGG begon?
Ik ging er vrij open in: spelletjes maken, spelen en verder ontwerpen.
Zijn die verwachtingen uitgekomen? Wat was anders?
Ik heb het zeer naar mijn zin gehad. Ik had wel verwacht dat we misschien een andere richting op zouden gaan dan het spel dat we uiteindelijk hebben gemaakt.
Wat voor spel hebben jullie gemaakt?
Een soort van coöperatieve partygame waarbij de spelers met elkaar verschillende kaarten moeten uitspelen om zo een goochelshow neer te zetten. Die goochelshow moet aan de vaak bijzondere eisen van het publiek voldoen, dus bepaalde kaarten kunnen je beter niet spelen bij een bepaald publiek.
Kan je de BGJ aan andere leden van de club aanraden?
Zeker, vooral als je goed bent in tekenen en ontwerpen of goed bent in creatief dingen bedenken. Dat laatste is hetgeen wat ik leuk vind.

Onderdelen van een goocheltruc

Het aanbod dat ik (Bob) op de presentatie van zondagmiddag mocht meemaken, was een mooi voorbeeld van de verschillende richtingen die de spelgroepen kunnen inslaan. In het coöperatieve spel dat Marten beschreef, moest je proberen om je veeleisende publiek tevreden te stellen: De bejaardenclub wil geen wapens en niet te veel spanning; de bond van dierenliefhebbers tolereert natuurlijk geen duiven of konijnen…. Hetzelfde idee kan natuurlijk tot een concurrerend spel worden gevormd, als elke speler een reizende groep kermisklanten onder zijn hoede heeft, die zo hoog mogelijk wil scoren aan de hoven van verschillende maharadja’s in het oude India. Of je maakt een machtsspel tussen een goochelaar en een konijn dat weigert uit de hoge hoed te komen. Het thema ’time travel’ werd niet vaak gebruikt, behalve in één van de best uitgewerkte spellen die ik mocht testen: hier proberen de spelers uit een aantal historische ontwikkelingen en uitvindingen een nieuwe tijdlijn te scheppen.

Zin om dit ook eens mee te maken? Volgend jaar is er vast weer een nieuwe Board Game Jam!

Eerste ontwerpen worden uitgeprobeerd

en met bezoekers getest

De hectiek van de zondagmiddag: knippen, plakken sleeven…

Het moment van de waarheid: de presentaties

De autoriteit van de goochelaar over het konijn

De metamorfose van het eerste prototype

…naar het prachtige eindresultaat.