Bordspellen Magic the Gathering UCP Leeuwarden Wargames

Duurt lang!

Uit het leven van een Kickstarter

Kickstarter. Een begrip waar de meeste bordspelers wel bekend mee zijn.
Voor de mensen waarvoor dit niet geldt: Kickstarter.com is een platform waarop je projecten steunt die nog gerealiseerd moeten worden en die daarvoor de benodigde financiële middelen zoeken. Je kunt allerlei verschillende projecten steunen. Je kunt het zo gek niet bedenken: van exclusieve pennen tot lampen tot muziek projecten tot hot sauce. Maar vooral de bordspellen zijn erg populair op Kickstarter.

Zo was het meest ‘gebackte’ project tot juli 2022 het kaartspel Exploding Kittens en staat Frosthaven (een stand alone, winterse versie van Gloomhaven) op nummer 4 in het lijstje van meest lucratieve Kickstarter projecten met een bedrag van maar liefst 12.97 miljoen dollar (gegevens van statista.comartikel is helaas nu premium, dus je zult ervoor moeten betalen).

Met het steunen van een spel vergroot je niet alleen de kans dat het op de markt komt, maar krijg je als dank voor je steun aan een project vaak een beloning. Een project heeft vaak meerdere ‘pledge levels’ waarbij verschillende beloningen horen. Denk aan het niveau van 1 euro/dollar voor alleen geldelijke steun (en dus geen beloning) tot in waarde oplopende niveaus voor het basisspel, meerdere spellen, extra uitbreidingen met meer hout of mooiere miniaturen, enz. Dit kan oplopen tot honderden euro’s/dollars voor complete luxe versies van het spel met alles erop en eraan.

Weinig kickstarter spellen hebben meer ‘goals’ dan Too many Bones. Als je niet bang bent voor een lamme scroll/swipe finger, kijk en verbaas je…

Deze beloning is natuurlijk waar de meeste backers het voor doen en waar sommigen reikhalzend naar uitkijken. Maar dat brengt ons tot een ander fenomeen dat onder de bordspelers maar al te bekend is: houd vooral je adem niet in tijdens het wachten op een door jou gebackt spel. Geduld en een lange adem zijn een schone zaak bij kickstarters, want in de werkelijkheid kunnen de projecten nogal eens vertraging oplopen. Dit kan allerlei soorten oorzaken hebben: vergissingen in het design van het spel, fouten in het fabricageproces, grondstoftekorten, Chinese feestdagen en sinds 2020 natuurlijk Corona en alles wat daarbij hoort.
Zo is het ontzettend moeilijk om als spellenuitgever een plek voor je spellen te vinden in een beschikbare zeecontainer en is de prijs voor zo’n plekje in vergelijking met de tijd vóór de Corona uitbraak ettelijke malen over de kop gegaan. Ellende voor zowel de speluitgevers als de backers dus.

Zelf wil ik ook nog wel eens een spel backen op Kickstarter en ben ik dus bekend met het lange wachten op gebackte spellen.
De spellen waarop ik ondertussen het langste wacht zijn:

  • Monumental (project succesvol afgesloten op 05-07-2022, levering beloofd in maart 2021)
    (https://www.kickstarter.com/projects/funforge/monumental-african-empires?ref=discovery_category&term=monumental);
  • Arkeis (project succesvol afgesloten op 28-11-2019, levering beloofd in november 2020) (https://www.kickstarter.com/projects/ankamaboardgames/arkeis-a-cooperative-story-driven-campaign-board-game?ref=nav_search&result=project&term=arkeis)

Het zijn beide spellen met nogal wat miniaturen. Dat maakt de zaak altijd ingewikkelder, want bij het ontwikkelen en produceren ervan kan er van alles misgaan. Dan weet je van tevoren eigenlijk al dat de kans groot is dat er vertraging gaat optreden. Vooral bij Arkeis was ik bij het backen al sceptisch over de verwachte levertijd, maar ondertussen duurt het allemaal wel èrg lang.

Het eerste spel, Monumental, is van een relatief kleine Franse uitgever die ondertussen in geldnood zit, maar aangeeft plannen te hebben om dit op te lossen. Zij hopen nu de spellen (zonder extra kosten voor de backers) uit te kunnen leveren. De uitgever was op de laatste editie van Spiel vertegenwoordigd met een nogal grote stand waar ze probeerden alle huidige voorraad te verkopen om inkomen te genereren. Vooral de omvang van de stand schoot bij menige backer in het verkeerde keelgat. Een iets nederiger opstelling had beter had gepast bij een uitgever die op dit moment in de problemen zit en zeker nog 2 Kickstarter projecten die veel te laat zijn, moet uitleveren.
Ik ben heel benieuwd hoe dit nog gaat lopen en of ik mijn spel ooit nog zal ontvangen. Ik weet wel dat als er in de toekomst toch extra kosten bij gaan komen, dat ik daar dan voor pas. Ik heb wel genoeg geld in dit spel gestoken.

Ook de tweede uitgever is Frans en geen gigant, maar misschien bekend van spellen als Monster Slaugther en Draftosaurus. Aan hun updates te zien werken ze gestaag en stug door aan het spel en ze lijken ervan overtuigd het te kunnen gaan leveren. Dit is ongetwijfeld geen garantie, maar met namen als Antoine Bauze en Ludovic Maublanc als medewerkers,  heb ik daar ook wel vertrouwen in.

Uiteraard zijn er verhalen te vinden van mensen die nog veel langer op hun spellen wachten, of die hun spellen nooit zagen verschijnen, maar dit zijn de spellen waarop ik nu het langste wacht. “Reikhalzend uitkijken naar” is er al lang niet meer bij. Het is nu meer “ik zie ze vanzelf wel eens verschijnen. Hoop ik…”

Hebben jullie ook Kickstarters waar jullie al heel lang op wachten? We zijn benieuwd naar jullie ervaringen op onze Facebook pagina!