Pokemon UCP Leeuwarden

European International Championship Pokémon TCG 2019

Zoals met name de Pokémons spelers weten, was 26 april tot 29 april de European International Championship Pokémon TCG in Berlijn. Dit is het grootste Pokémon toernooi in Europa van het seizoen.
Op het WK na zijn de Internationals de toernooien met de hoogste Pokémon prijzen van het seizoen.
Oceanië en de Latjjns Amerika waren al geweest; nu was was de Europese aan de beurt. Later dit jaar volgt nog de Noord Amerikaanse International.
Deze toernooien zijn in het leven geroepen als vervanging voor de Nationale Kampioenschappen en ik wilde hier absoluut aan meedoen.

Mijn avontuur begon reeds op 24 april met de lange treinreis naar Berlijn, Na een overstap in Zwolle stapte ik in Almelo op de Internationale trein naar Berlijn. Mede Pokémon speler Merijn was al in Amersfoort ingestapt en een plekje gevonden, dus ik ging bij hem zitten. In Hengelo stapte Daniël (een andere speler en mijn hotelgenoot) bij ons in de trein. Na een lange lange treinreis kwamen we uiteindelijk in Berlijn aan.
Op de donderdag was de voorinschrijving. De online inschrijving hadden reeds gedaan voor € 50,- maar je moest je ook nog fysiek aanmelden. Dan kreeg je ook je goodiebag uitgereikt.(zie foto)

De goodies voor de deelnemers

Vrijdag speelden we 9 rondes ‘best of 3’. We vertrokken vroeg naar het toernooi. Er waren online pairings waardoor we niet op een papier hoefden te kijken. De rondes volgden elkaar vrij snel op; er was ook weinig tijd tussen de pairings en het begin van de ronde. Na 9 van deze rondes was het vrij laat en keerden we uiteindelijk pas na tienen vermoeid terug in ons hotel. Een aantal Nederlanders hadden dag 2 gehaald waaronder 1 lid van het lokale groepje van mijn hotelgenoten: Arjan. In de loop van de avond werd een bijna complete lijst bekend gemaakt van de spelers en de decks die dag 2 gehaald hadden. We gingen toen speculeren over de kansen van Arjan. Volgens ons had hij een goede kans om het goed te doen.

Zaalimpressie met mijn smartphone

Zaterdag speelden we op de League Cup, een side event dat gesupporterd werd voor de Nederlanders die wel dag 2 hadden gehaald. Ook was het Koningsdag dus ik had ik mij passend in het oranje gekleed :p
De League Cup bestond uit 8 rondes ‘best of 1’. Gelukkig niet nog meer best of 3 
Daarna hebben nog andere side events gespeeld en een klein feestje gebouwd toen we hoorden dat Arjan top 8 had gehaald. Hij moest meteen top 8 spelen op stream. Jammer genoeg sloeg de vermoeidheid toe en heeft hij een aantal kleine foutjes gemaakt, waardoor hij niet kon doorstoten naar de top 4.

Op de zondag waren de meeste spelers verdwenen er werden afgezien van wat side events alleen nog de finales gespeeld in het Hoofdtoernooi. Veel Nederlanders waren reeds naar huis gegaan of richting het centrum van Berlijn vertrokken. Ook was er zondag een cameraploeg van de Telegraaf aanwezig en 2 ‘bekende’ youtubers xLinkTijger en Vintastisch. Ik had van beide nog nooit gehoord, maar kon wel een potje Pokémon met ze spelen.
De master finale werd een zogn “mirrormatch”: beide spelers speelde namelijk een Pikachu/Zekrom tag team deck. Gustavo Wada uit Brazilë won, de jonge speler die in 2011 Wereldkampioen werd bij de junioren. Zijn naam komt af en toe wel eens voorbij in Pokémon TCG en hij haalt wel vaker hoge plaatsen, maar dit was zijn grootste overwinning in de Master divisie.
Maandag hebben we nog wat potjes gespeeld met een Australische groepje in ons Hotel. Dinsdag hebben we het centrum van Berlijn verkend en woensdag was het tijd voor de terugweg.

Het is fantastisch om samen met mensen te zijn die net zoveel (of misschien zelfs nog meer) passie/liefde voor Pokémon hebben als jezelf. Hoewel mijn eigen prestaties wat tegenvielen, is het toch een geweldige happening om te kunnen meemaken. Ik kan nu al niet wachten tot de volgende Europese International. – Maar eerst zijn er natuurlijk nog diverse andere toernooien.

Bauke