Bordspellen Magic the Gathering UCP Leeuwarden Wargames

Hoe was SPEELWARDEN 2?

De tweede editie van SPEELWARDEN is alweer enkele dagen voorbij.
Hoe waren de ervaringen? Bob kijkt terug.

Zondagmorgen 21 augustus, de dag na SPEELWARDEN2. Ik stapte wat verdwaasd uit bed en was nog een beetje aan het bijkomen van de vorige dag. Tot mijn opluchting en geluk was het een dag om tevreden op terug te kijken, met meer dan 400 bezoekers die zich als een grote gemeenschap van gezellig spelende mensen in het Westcord WTC Hotel verzamelden. Opluchting? Ja natuurlijk! Je kunt je best doen om iedereen uit te nodigen en zoveel mogelijk promotie te maken, maar het blijft aan je knagen: Zouden er niet nog te veel mensen met vakantie zijn? Wordt het weer tropisch warm zodat iedereen naar het water vlucht? Hadden we wel voldoende reclame gemaakt? En dan heb ik het niet eens gehad over de standhouders, de uitgevers en last but not least de vrijwilligers die het fundament van SPEELWARDEN zijn.

Maar gelukkig ging alles goed, dat wil zeggen dat de bezoekers weinig merkten van de vele kleine en grotere organisatorische fouten die deze dag passeerden. Zo had de voorzitter bijvoorbeeld vergeten om de speciaal gemaakte toegangskaarten mee te nemen en moesten deze terwijl de deuren al open gingen nog overhaast worden opgehaald…

Het aanbod was dit jaar een stuk groter dan 2019. Behalve onze zeer gewaardeerde ‘vaste’ uitgevers HOT Games, White Goblin Games, 999 Games en Asmodee had ook het Belgische  Geronimo Games de verre weg naar Friesland gevonden. En we hadden zelfs nog meer bezoek uit Belgie in de vorm van Luc Teunen, die aandacht vroeg en kreeg voor de heruitgave van het Nederlandstalige rollenspelsysteem Oog des Meesters (OdM). De Leeuwarden Miniature Gamers hadden weer vol uitgepakt met een aantal prachtige diorama’s en natuurlijk de zeer populaire verftafel, waar mensen een miniatuur konden schilderen èn mee naar huis mochten nemen. Memoir ’44 daagde iedereen uit om zijn of haar geluk op het slagveld te beproeven.  Het Spellenmaak Gilde kreeg weer veel belangstelling voor hun zelf ontwikkelde spellen; één van hun leden, Nils Slijkerman, demonstreerde een uniek spelobject-in-ontwikkeling: de digitale dobbelsteen.

Demo-tafels van Geronimo, Asmodee, HOT Games en White Goblin

Helemaal nieuw was de door Spellekijn georganiseerde ‘Jeugdhoek’. Hier konden de jonge spelers van 1 tot 8 jaar zich naar hartenlust vermaken met Lego, knikkerbanen, Playmobil en een hele stapel bordspellen voor jongeren.

Wie wilde inkopen, kon terecht bij een grote Spellekijn stand, de RPG winkel  of de overvolle tafels van 2 verkopers van nieuwe en 2e hands spellen.

Als organisator van SPEELWARDEN moesten we natuurlijk ook ons zelf laten zien. Dat deden we met 10 demo-tafels, een Corinth-competitie, een prijsvraag, een Bring & Buy stand en een Magic the Gathering toernooi met mooie prijzen. En we waren niet de enige spellenvereniging, want ook hoofdsponsor Ducosim en het Groninger Rabenhaupt hadden een eigen stand en droegen een extra steentje bij met speldemo’s en een leuke prijsvraag.

Afsluiting van de beurs was de grote loterij. Aan prijzen was er geen gebrek, dankzij de vriendelijke en gulle sponsoring van White Goblin Games, Bordspeler.nl, 999 Games, Geronimo Games, Asmodee en Spellekijn. Heel wat gelukkige bezoekers zagen een prijs op hun lot vallen en vertrokken blij met een Wingspan, Hansa Teutonica Big Box of een fonkelnieuwe Hunger.

De veiling in volle gang

Volgend jaar komt er ongetwijfeld een SPEELWARDEN 3, met nòg meer deelnemers en nòg meer bezoekers. Bij voorkeur vóór de zomervakantie: begin juli. In de tussentijd bedank ik iedereen die heeft bijgedragen aan het succes van SPEELWARDEN dit jaar. Met een extra hulde voor de meer dan 40 vrijwilligers die zich zo voor SPEELWARDEN hebben ingezet. BEDANKT!

Tot slot nog een aantal beelden van SPEELWARDEN, met dank aan Erwin en Tjeerd.

19 Augustus: Bob is bezig met de ‘steunpakketjes’ voor de vrijwilligers

WGG had natuurlijk vlaggenschip Ark Nova meegenomen

Het UCP team achter de Bring and Buy stand

De jeugdhoek was populair

Poetry for Neanderthalers in actie – met knuppel

Similo: één van de vele leuke 999 Games kaartspellen

Het net nieuw verschenen Savannah Park

….en het nog nieuwere Hunger: SPEELWARDEN had de voorpremiere van Nederland!

De Leeuwarden Miniature Gamers vulden een hele hoek

Een van de vele mooie diorama’s

IJverige kunstenaars aan de schildertafel

Ook UCP nodigde uit tot een duel met miniaturen

De Memoir ’44 tafels waren nooit leeg

Luc kreeg veel belangstelling voor zijn Nederlandstalige rollenspel OdM

Het Spellenmaakgilde demonstreerde haar creaties

Trotse Nils met zijn digitale dobbelsteen

Onze belangrijke sponsor Ducosim (met nieuw logo)

Spelvereniging Rabenhaupt uit Groningen kleurde een hele hoek groen

Vele volle demo-tafels

De stapels op de 2e hands stands werden zienderogen kleiner

Spellekijn had zijn verkoopwaren in de foyer uitgestald

Vrolijke spelers bij Fiesta Mexicana

Het opruimen achteraf… En een vrijwilliger met vele identiteiten.