Bordspellen UCP Leeuwarden Wargames

Interview Tabletopper

Interview Danny

Behalve bij onze kleine maar zeer trouwe groep miniatuur spelers zal UCP-lid Danny van der Rol slechts door weinigen herkend worden. Zo vaak komt hij –tot zijn eigen spijt- niet langs op de vrijdagavonden. Maar als eigenaar van Tabletopper.nl is hij een begrip in de miniaturenwereld – en dat ver buiten Nederland. Hoe kon een hobbyist met een huiskamerzaakje uitgroeien tot een florerend bedrijf? Het wordt hoog tijd dat we hier aandacht aan besteden om hem en zijn  Tabletopper.nl beter te leren kennen. In zijn woonplaats Reduzum gaf Danny uitgebreid antwoord op al onze vragen.

Wat kun je ons over de wordingsgeschiedenis van Tabletopper.nl vertellen, zo in een notendop?

Het is begonnen in mei 2016, toen ik met een vriend naar de Militracks beurs in Overloon ging met de intentie om daar spullen voor onze wargames te kopen, met name Bolt Action. Daar waren helemaal geen handelaren voor en we werden  een beetje uitgelachen. Toen heb ik gekscherend gezegd: ‘Volgend jaar staan wij op deze beurs en gaan we spullen voor ‘Bolt Action’ verkopen”. 3 Maanden later had ik mijn website in de lucht met o.a. Bolt Action en mei 2017 stonden we inderdaad op de beurs….. En we gaan nog steeds, al is het standje van 4 meter inmiddels 3x zo groot geworden.

Militracks: één van de populairste evenementen voor wargamers

Ik begon met een webwinkel aan huis, met op een zoldertje een Billy kast van IKEA vol doosjes. Mijn idee van toen was nog dat ik iets te doen wilde hebben als ik langdurig in bed moest liggen vanwege mijn zwakke gezondheid. Ik werkte verder gewoon en Tabletopper draaide in de avonduurtjes mee. In 2018 liep ik een tijd bij het UWV en kreeg ik daar de gelegenheid om met behoud van uitkering mijn Tabletopper bedrijf een flinke stap vooruit te geven. Dat ging ook gewoon door toen ik later weer vast werk had in het verzekeringswezen. Maar Tabletopper draaiende houden met daarnaast 4 dagen per week werken voor een ander bedrijf, dat ging eigenlijk niet.  Toen had ik het geluk dat Marco werkeloos werd en ik hem voor een paar dagen per week in dienst kon nemen. Dat was voor mij een schot in de roos, omdat ik ook echt iemand nodig had die in de hobby zat en die het werk kon doen als ik door ziekte uitviel. Zomer 2019 was dat. En toen kwam Corona.

Corona tijd
Door Corona verloor ik mijn baan, toen het bedrijf noodgedwongen moest afslanken van 19 naar 4 man personeel. Tegelijkertijd begon Tabletopper ècht te groeien en heb ik januari 2020 besloten om me hier het hele jaar op te richten – en daarna heb ik geen nieuwe baan meer hoeven zoeken. Het ging zo goed dat ik voortdurend meer ruimte nodig had. Vanaf de zolder kwam er al snel een slaapkamer bij, toen verhuisde ik naar het fietsenhok, nam de garage in beslag en moest later toch het fietsenhok er weer bij nemen. Zo wilden we het niet langer en we gingen verhuizen: het werd een mooi woonhuis in Reduzum met een loods erachter. Maar we bleven groeien en binnen een jaar groeiden we daar weer uit, zo hard ging het. Toen zijn we vorig jaar hier gekomen.
2020 Kwam er met corona een enorme groeipiek en die is eigenlijk nooit meer weggegaan. En daar kwam Brexit nog overheen. We waren voorbereid en hadden alles goed voor elkaar bij de KvK en de douane. We wisten de rechten op enkele exclusieve merken zoals Empress Miniatures te verkrijgen en daar plukken we nog steeds de vruchten van. En Engeland is nog steeds de bakermat van de miniatuurproductie. Corona is achteraf een zegen geweest. De vraag naar spellen was enorm. We hoefden geen kortingsacties te houden – het was gewoon een kwestie van voorraad en goede service. En de piek houdt nog steeds aan: de omzet is sindsdien per jaar anderhalf keer omhoog gegaan.

Veel plezier op een spellenmiddag bij Tabletopper zelf

Doen jullie veel aan sponsoring?

Sponsoring is heel belangrijk. Door onze groeiende bekendheid krijgen we heel veel aanvragen voor sponsoring aan toernooien en daar besteden we veel aandacht aan, zelfs tot in Italië en Spanje. Onze grootste klanten zitten in Duitsland en België en Denemarken, maar Italië is ook heel snel heel belangrijk geworden. Het begon met een kleine sponsoring voor een toernooi met 16 personen en inmiddels zijn we hoofdsponsor van het wereldkampioenschap Team Yankee in Milaan, april 2023.
Sponsoring is investering maar ook commercie. Als we er zelf met een stand staan, halen we ook weer heel veel geld op. Vroeger had ik er wel 20 en ging ik ook naar allemaal kleinere beurzen. Nu zijn het er nog 10 – allemaal grote want de meeste kleine zijn tijdens Corona gestorven – MOX, Spellenspektakel, SMC (Scale Model Challenge), zelfs Comicon en volgend jaar ook SPIEL! We proberen een beurs vaak 2 of 3 keer uit en bepalen daarna of we blijven. Het is voor veel beurzen ook moeilijk momenteel: hoge huurprijzen en ook heel vaak gebrek aan vrijwilligers.

Hoe ben je zelf eigenlijk in de hobby beland?

Zoals zo veel Leeuwarders eigenlijk. Ik liep Spellekijn binnen en werd getroffen door het aanbod daar. Dat had natuurlijk wel een voorgeschiedenis. Ik speelde al lang met modellen van 1:72 schaal (de beroemde Airfix doosjes) en werkte tijdens de middelbare school al in de bouwmodellenwinkel in de St Jacobsstraat. Op school had ik vrienden die Warhammer speelden en die raadden mij Spellekijn aan. Ik kreeg een poppetje mee, schilderde zelf een soldaatje, en vond het allemaal zoveel mooier en kleuriger dan die saaie 1:72 modellen. Ik startte met een High Elves leger van Warhammer, waarmee ik ook op allerlei toernooien speelde. Maar op een gegeven moment is de interesse weer teruggeschoven naar 2e Wereldoorlog. Eerst Flames of War, en rond 2012 kwam ik in aanraking met Bolt Action. Mijn spelvrienden en ik vonden het een prachtig systeem, maar we kwamen erachter dat de verkrijgbaarheid in Nederland heel slecht was. Veel handelaren lachten om de schaal van 1:56 en hadden ‘dat speelgoed’ gewoon niet te koop. Tot die bewuste beurs in mei 2016… Nu lachen die handelaren niet meer en hebben ze 1:56 zelf ook hun assortiment.

Bolt Action is mijn grote liefde gebleven. Ik draai mee met EK’s en WK’s met mijn US Marines en val regelmatig in de prijzen. In 2019 was ik 2e op het wereldkampioenschap. Ik blijf toernooien leuk en gezellig vinden en zou het veel vaker willen doen – lekker met een groepje in een goedkoop hotel ouwehoeren en een paar leuke potten spelen.  En je ziet je eigen klanten – en zij zien jou.

Wat zijn de grootste uitdagingen van een Tabletopper? Transport? Opslag?

Transport niet. We hebben een eigen DPD punt en dat is ideaal; ik hoef nu niet meer naar Leeuwarden. Je hebt er wel extra werk van als afhaalpunt voor bijvoorbeeld Vinted (2e hands kleding), maar de tijdwinst weegt daar ruim tegenop. Bij enkele steden zoals Rotterdam en Utrecht werkt DPD minder goed en gebruik ik DHL of PostNL .

Raakt er niet vaak iets weg?
Dat valt heel erg mee. Ik verzend 3 à 4000 pakjes per jaar en er raakt heel weinig weg: in heel 2022 tot nu toe 6! Daar zaten een paar dure bij, maar gelukkig zijn grote zendingen verzekerd.

En de verzending andersom naar jou toe?

Andersom naar ons toe werkt ook alles goed – hoewel Engeland sinds Brexit nogal variabel is. Van het ene bedrijf heb je het in 2 dagen en andere doen er 4 tot 6 weken over.  En in coronatijd lagen sommige bedrijven natuurlijk stil en kwam er helemaal niets binnen – vooral in de zomer van 2020. Maar dankzij onze filosofie dat we alles op de planken willen hebben, was er bijna altijd genoeg voorraad .

Veel voorraad? Heb je dan genoeg ruimte om te stallen?

–Sinds ik hier zit, gelukkig een stuk minder. Maar je moet nog steeds keuzes maken, en je best doen om nieuwe dingen te vinden. Het is natuurlijk bijna onmogelijk om alles van Warhammer in huis te hebben. En ik probeer altijd een balans te houden: tegenover een groot merk zoals Victrix zet ik bijvoorbeeld Spectre. Ik neem iets wat zekerheid brengt en daarnaast een ‘risicovol’ product. Zo houden we ook een stuk exclusiviteit.
En we staan klaar om de nieuwste dingen aan te bieden, zoals Snipers Elite en (lachend) kun je bij ons ook Stalingrad Z kopen –een 2e Wereldoorlog zombiespel.

Langs alle wanden ligt de voorraad uitgestald en opgestapeld

Nog andere uitdagingen?

Hooguit mijn gezondheid. Ik heb suikerziekte en de ziekte van Crohn, en soms ook heftige hoofdpijnaanvallen.
Ik heb eens 9 maanden in bed gelegen. Ik kon net een blokje met de hond uit en ging daarna weer uitgeput naar bed. Het is me meestal niet zo goed aan te zien, maar ik gebruik vrij veel medicatie en moet regelmatig naar het ziekenhuis. Daarom ben ik ook zo blij dat Marco er nu is, die mij op dat soort momenten kan opvangen.

Waar staat Tabletopper.nl over 5 jaar? Wordt het Tabletopper.eu?

.Eu is helaas al bezet. En .com verkoopt tafelbladen voor kinderen. .de Is een concurrent.  Maar .be hebben we wèl !
Wij willen graag top of mind worden voor met name historicals. Niet perse marktleider in omzet, maar als mensen Flames of War willen hebben, moeten ze aan mij denken. En als we het  (nog) niet hebben, dan fixen we het. En als een partij een toernooi organiseert voor Bolt Action of Team Yankee,  in Polen, Zweden of Noorwegen, dan moeten wij de eerste partij zijn die ze bellen voor sponsoring. Wij willen meer bieden dan alleen maar de doosjes!