Bordspellen UCP Leeuwarden

Spelen in Corona tijd

Zoals vele anderen moesten ook wij spelers sinds begin maart een andere manier zoeken om onze favoriete sport of hobby uit te oefenen. Zeker in de eerste tijd kon iedereen alleen teruggrijpen op zijn familie en/of mede-huisbewoners. En slechts weinigen onder ons beschikten over voldoende familieleden om een speltafel met 3 of meer spelers te bemensen. Hoe losten we dat op?

Digitaal spelplezier

Gelukkig is nog het internet, waar je behalve Fortnite, World of Warcraft, League of Legends en Call of Duty ook ‘echte’ bordspellen kunt doen. Het aanbod is hierbij groot en daarmee tegelijkertijd onoverzichtelijk. Via een app op je smartphone kun je probleemloos Carcassone, Catan, Clever en nog veel meer spelen. Bij een spel dat uitgaat van een groot spelbord is dat natuurlijk moeilijker, maar ook daarvoor zijn er vele mogelijkheden. Via Steam of via een app op je smartphone/tablet kun je een groot aantal bekende spellen downloaden en online spelen met echte en/of virtuele tegenstanders. Ticket to Ride, Istanbul, Kingdomino – bijna alle grote bekende namen zijn er te vinden. En ook aan expert-spellen zoals Terra Mystica, Agricola, Root of Terraforming Mars ontbreekt het niet, zodat ook de veelspelers uitgebreid aan hun trekken komen.

Catan voor je tablet

Een klein deel van het grote aanbod op Steam….

Interactie

The gedigitaliseerde versies van de spellen zijn bijna altijd toegankelijker dan de kartonnen variant en je bent niet aan tijd aan plaats gebonden. Nadelen zijn er natuurlijk ook: per spel moet je (opnieuw) kosten ophoesten en, wat voor mij zelf het meest telt: er is bijna geen interactie.
Er gaat niets boven de gezelligheid van een speltafel waaraan je met een aantal gelijkgestemden een spel speelt. De kwinkslagen, het leedvermaak, het plagen en het lachen om grappige spelsituaties – het zijn voor mij en veel anderen een wezenlijk onderdeel van het spelplezier. Maar hoe simuleer je dat online? Gelukkig zijn er ook hier diverse mogelijkheden die het ‘samen aan de speltafel gevoel’ proberen te geven. Veel aanbieders geven de mogelijkheid om vrienden uit te nodigen voor een spel, zodat je verzekerd bent van je vertrouwde spelgenoten. Combineer je dit met een communicatie-app zoals Skype, Teams of Discord, kun je met elkaar kletsen en lachen alsof je allemaal aan dezelfde tafel zit. Toegegeven, je kunt elkaar niet zien of aanraken (als dat weer mag…), maar het komt toch dicht in de buurt.

De aanbieders

In mijn ogen de mooiste aanbieder voor digitale bordspellen is Table Top Simulator. In deze applicatie lijkt het echt alsof je aan een speeltafel zit, met een heus spelbord in het midden. Table Top Simulator heeft een prettige interface en ziet er zeer gelikt uit. Veel spellen zijn ‘gescript’, waardoor het ‘opzetten’ in een seconde geregeld is en veel vaste handelingen soepel en snel van de hand gaan. Het aanbod aan spellen is ENORM. Van Deep Sea Adventure tot Gloomhaven kun je bijna alle gangbare (en ook minder gangbare) spellen vinden. Daar zit natuurlijk een prijskaartje aan. De prijzen variëren, maar je moet rekenen op een bedrag tussen de 15 en 20 Euro. Een ander nadeel voor de Nederlandse spelers: alles is in het Engels, en dat is toch een vervelende hobbel.

Table Top Simulator: Terraforming Mars

Table Top Simulator: Raiders of the North Sea / Rovers van de Noordzee

Table Top Simulator: Wingspan

Table Top Simulator: uitleg en interface

Wie het allemaal liever in het Nederlands heeft, kan beter terecht bij Board Game Arena.Deze aanbieder biedt een volledig Nederlandse versie en een laagdrempelige interface met veel uitleg. Afgezien van een noodzakelijke registratie betaal je geen kosten en kun je makkelijk met vrienden of onbekenden een spel spelen. Helemaal gratis? Niet helemaal. Een aantal -vaak populaire- spellen zijn ‘premium’ en vereisen dat minstens één van de spelers een premium account heeft (€ 4,- per maand of € 24,- per jaar). Board Game Arena biedt toegang tot meer dan 200 spellen. Dat zijn er veel minder dan bij Table Top Games, maar er is voldoende keuze – van Take Five via Kingdomino en Stone Age tot zware jongens  als Terra Mystica of Teotihuacan. Toen wij 3 maanden geleden een keuze moesten maken, wat wij onze leden het beste konden aanbieden, gaf de nederlandstaligheid en de gratis toegang al snel de doorslag. Door een 3-tal premium abonnementen er bij te nemen, konden we de UCP leden kostenloos aan alle spellen laten deelnemen – en daar werd graag gebruik van gemaakt.

Board Game Arena: Seasons

Board Game Arena: Ralleyman

Board Game Arena: Eindoverzicht van een potje Take 5

 

Sinds 3 juli kan er weer in het buurthuis worden gespeeld, uiteraard met inachtneming van vele Corona-regels en beperkte aantallen. Daarmee is de Board Game Arena op de vrijdagavond zo goed als stilgevallen. Net als ik blijken veel spelers de voorkeur te geven aan een ‘echte’ tafel met live-spelers. En meer keuze, want na 2 maanden BGA hadden we alle leuke spellen wel een keer (2 keer, 3 keer) gehad. Nu maar hopen dat de Corona-regels verder worden versoepeld en we later in het jaar weer met meer dan 4 mensen aan een bubbel-tafel mogen zitten en de zaal helemaal gevuld is met vrolijke spelers!