Bordspellen Magic the Gathering Pokemon UCP Leeuwarden Wargames

Spellenspektakel 2023 groter dan ooit!

Terwijl de zon net tussen een paar regenwolken doorscheen, stapte ik zaterdag 4 november op de trein naar het Spellenspektakel. Een uurtje later dan de vorige keer, na mijn ervaring met de lange rijen van 2022 voor de ingang.
Die rijen waren er nog steeds, maar dat bleek gelukkig voor 80% uit de rij voor de tegelijk plaatsvindende KreaDoe beurs te zijn. De wachttijd voor de ingang was minder dan een minuut. Samen met maatje (Bordspeler.nl) Erwin Broens liep ik aan de opvallend grote stand van Goliath Games voorbij naar de 2e hal om daar eerst onze vrienden en kennissen bij Hot Games, Ducosim en Queen Games gedag te zeggen. HOT Games had natuurlijk prijswinnaar De Betoverde Torens vol in de schijnwerpers, compleet met passende kleding van de presentatoren. Bij Queen werden net als bij SPIEL de nieuwe spellen van de ‘City Collection’, Vienna en Cuzco voorgesteld, plus het bij mij nog onbekende Graffity. Dit (letterlijk) kleurrijke spel van dezelfde makers als Fresco speelde bijzonder leuk en leidde meteen tot de eerste aankoop van dit Spellenspektakel. Jammer dat het geen Stefan Feld spel was, want dan had ik het die dag meteen kunnen laten signeren.

Wido van HOT Games met partner in passende outfit (foto: Erwin Broens)

Spelen bij Queen Games (foto: Erwin Broens)

Queen Games eigenaar Rajive Gupta en Stefan Feld (foto: Erwin Broens)

Dit gedaan hebbende kon ik de rest van de hallen verkennen. Het waren er deze keer 3, waarbij de derde en laatste hal werd ingenomen door kinderspellen en trading card games. Voor mij makkelijk, want zo kon ik me beperken tot de eerste 2 hallen… White Goblin Games had zoals gebruikelijk vol uitgepakt en nam voor mijn gevoel een-derde van de tweede hal in. Overal werden in kleine en grote paviljoens spellen uitgelegd en gespeeld en er was weer een gigantische ‘sale’ afdeling met oude en nieuwe WGG uitgaven. Daar moest je wel sneupen naar de koopjes, want de kortingen vielen mee (een Cascadia voor 40 euro is niet echt een aanbieding). Naast de uitgevers die hun eigen spellen verkochten, kon je terecht bij 2 grote stands van 4Yourgames en natuurlijk bij de gigantische Bring & Buy, waar van vroeg tot laat een lange rij koopjesjagers voor de ingang stond.

White Goblin Games deed goede zaken

4YourGames spellenmarkt

Wie bij de Bring en Buy binnen wilde, moest (lang) in de rij staan

Wie van lange rijen hield, kon ook aansluiten bij de wachtenden voor Lorcana. Net als bij SPIEL moest je wat geduld meenemen om daar een plekje aan de speeltafels te krijgen. Gelukkig kon je bij de meeste uitgevers wel een speelplekje vinden, wat niet wilde zeggen dat er lege plekken waren – integendeel. Het Belgische Geronimo Games had meer tafels dan ooit, maar was echt tot de laatste stoel bezet. 999Games, die zich de laatste tijd niet echt profileert op beurzen, was gelukkig weer zichtbaar aanwezig en verdiende dit jaar ongetwijfeld de prijs voor ‘grootste concentratie van speltafels per vierkante meter’. Deze concentratie van meubels en menselijke lichamen beperkte zich gelukkig tot de spelpaviljoens, want de gangen waren aangenaam breed. Een dikke plus hier voor de organisatoren: ik hoefde slechts zelden te schuifelen of uit te wijken voor rugzakken van het type pizza-bezorger.

Veel spelplezier per vierkante meter bij 999 Games (foto: Erwin Broens)

Geronimo Games (foto: Erwin Broens)

Zo wandelde ik de hele dag van club naar verkoper naar uitgever, kletste met exploitanten en mede-hobbyisten, speelde of kocht een spelletje of snoof gewoon de sfeer op. Het leuke van een beurs als het Spellenspektakel is dat je niet alleen de bekende namen tegenkomt, maar ook de kleine uitgevers met één of enkele producten – en de spelmakers die hun spellen als prototype tonen, zoals het bij ons in Noord Nederland bekende Spellenmaakgilde. Bij de kleine uitgevers kwam ik ook de sympathieke eigenaren van Benki Games tegen met hun spel Pizza-chef (de toekomstige internationale versie van dit spel werd toevallig onlangs nog bij UCP getest). Een andere kleine uitgever die me opviel, was Bad Rule Games met hun spel Race Pace: in dit race spel ben je eens niet de coureur maar de manager van een race team.

Benki Games met pizzachef

Bad Rule Games

De tijd vloog voorbij; het was vooral omdat het minder druk werd dat ik in de gaten had dat we 17:00 uur hadden gepasseerd. Op de terugweg naar het NS Station hadden de weergoden helaas nog een natte verrassing voor me in petto, maar dat mocht de pret niet drukken. Het was een geslaagd Spellenspektakel…..

De editie van 2023 blijkt achteraf niet alleen het grootste maar ook het best bezochte Spellenspektakel te zijn: 24.000 bezoekers, een nieuw record! Een compliment naar de organisatoren is op zijn plaats.

Tot slot nog wat sfeerbeelden:

Keep Exploring Games had het (ook) druk

De Trading Card Games hal was een welkome aanvulling

Altijd aanwezig: Spellenvereniging Roll the Dice met hun populaire speluitleen

…….die natuurlijk goed werd bijgehouden…

Ecologisch verantwoord speeleiland voor de jeugd

Uiteraard was ook Tabletopper.nl van de partij – inclusief demo’s

Hele tafels waren gevuld met prachtig beschilderde miniaturen

De Game Master demonstreerde de uitbreiding voor King of the Valley

Jolly Dutch zorgde voor vele blije gezichten