Bordspellen Pokemon UCP Leeuwarden Wargames

SPIEL 2022 en SPIELwarendag

Hoe was SPIEL? En hoe bevallen de spellen op tafel?

Begin oktober reisden vele (UCP)spelers naar Essen, om aldaar te genieten van SPIEL 2022. Er was weliswaar mondkapjesplicht, maar soms moet de moderne Ludonaut een offer brengen voor zijn hobby. Zeven beurshallen vol uitgevers en verkopers bieden meer dan genoeg aanbod om dagenlang door de gangen te zwerven. Heel veel uitgevers gebruiken SPIEL om hun nieuwe spellen te introduceren, wat hun veel promotie (en een flink gedrang rond hun stands) oplevert. Vaak zijn deze nieuwe spellen meteen in (zeer) beperkte aantallen te koop, zodat er op de 1e dag van de beurs een ware run op hun stand ontstaat, met lange rijen tot gevolg. Sommige spellen, zoals het fel begeerde ‘Cat in the Box’, waren dan ook op donderdagochtend al uitverkocht.

De rij voor Cat in the Box (foto: Erwin Broens)

en de wachtenden voor Flamecraft (foto: Erwin Broens)

Wie daarvoor te laat was, had gelukkig nog meer dan genoeg mogelijkheden om veel geld uit te geven.  Dat had niet alleen te maken met het aanbod: de sterk gestegen prijzen voor papier en transport hadden duidelijke gevolgen voor het bedrag dat je voor een spel moest neertellen. Een familiespel kostte al snel 50 euro, en als je van miniaturen en houten speelstukjes houdt, mag je nog een paar tientjes meer uitgeven.
Met name voor de nieuwe spellen waren er weinig of geen beursaanbiedingen. Integendeel: de meeste uitgevers kozen voor een exclusieve verkoop op hun eigen stand met een duidelijke hogere prijs dan later in de (online)winkels. Van mijn favoriete verkoper AllGames4You hoorde ik dat het daarom helemaal niet meer interessant is om op de beurs te staan: de standprijzen zijn torenhoog en de spellen waar veel vraag naar is, mag je niet verkopen.

Gelukkig waren er nog plekken waar je voor relatief weinig geld veel spelplezier kon aanschaffen, zoals bij de prijsvechter Spiele Offensive. En al waren de XXL rugzakken gelukkig verboden: mijn knieën en schenen werden regelmatig pijnlijk geraakt door met spellen volgestopte trolleys en rolkoffers.

Spiele Offensive – druk als altijd

 

Gathering of UCP friends

De UCP spelers hadden zich niet onbetuigd gelaten en waren beladen met oude en nieuwe spellen naar Friesland teruggekeerd. Speciaal voor hun – en voor degenen die ook graag naar SPIEL waren gegaan – was er op zaterdag 15 oktober de SPIELwarendag: een open dag waar iedereen die hier zin in had, kon (mee)spelen op onze bekende stek Buurthuis Rengerspark.

’s Middags al een zaal vol spelers

Van 12:00 tot 24:00 uur kon je binnenlopen en meespelen – en daar werd flink gebruik van gemaakt. Rond 14:00 uur waren er al bijna 30 spelers en aanwezig en de meesten bleven tot ver in de avond. De biljarttafel lag letterlijk vol met spellen die in Essen waren ingekocht. Voor sommige spellen waren er al uitleggers aanwezig, bij andere moesten de regels ter plekke gelezen worden.  Op de stamtafel wedijverden 6 fanatieke om de 1e plaats in het racespel HEAT. Op andere tafels lagen Woodcraft, Wolves, Orconomics, Tribes of the Wind en Atiwo.

Ver na middernacht gingen de laatste spelers voldaan en moegespeeld naar huis. Een zeer geslaagde dag!

keuzes, keuzes

Heat in actie

Wolves concurreren om het grootste jachtgebied

Orconomics

Het moeilijke leven van Starship Captains

Wie is de eerste rat in de ruimte?