Bordspellen Magic the Gathering Pokemon UCP Leeuwarden Wargames

SPIEL Essen 2023 wordt (een beetje) anders

Oktober nadert en daarmee het grootste evenement voor alle spelliefhebbers: SPIEL 2023 in Essen.

Zelf maak ik (Bob) deze ‘jaarlijkse reis naar Mekka’ al meer dan 30 jaren mee en ik heb al heel wat veranderingen gezien. Het aanbod werd groter en groter, het aantal gevulde hallen groeide en de vrije speelplekken werden kleiner en kleiner tot ze helemaal verdwenen.  SPIEL (in Essen) is een begrip voor alle spelers in de wereld – en met 150.000 bezoekers wereldwijd de grootste spellenbeurs. Wat minder mensen weten, is dat SPIEL in 2022 is gekocht door de organisatie achter de Spielwarenmesse Nürnberg, de grootste vakbeurs op het gebied van spellen en speelgoed.
Op SPIEL 2023 was daar nog weinig van te merken, aangezien de organisatie als vanouds bij Dominique Metzler van de Merz-Verlag lag. Voor de laatste keer bleek, want begin dit jaar gaf zij het stokje door aan Carol Rapp: een energieke dame die al haar sporen had verdiend bij Kosmos enAsmodee. Met een zeskoppig team is Carol aan de slag gegaan om SPIEL een nieuwe gestalte te geven.

 

Het nieuw SPIEL team, met Carol Rapp de 3e vanaf links

Wat gaat er allemaal veranderen in 2023? Even op een rijtje:

  • Het logo is vernieuwd, waarbij de stad Essen is opgenomen. Zo wil men waarschijnlijk de geruchten ontkrachten dat SPIEL naar Neurenberg wordt verplaatst.
  • De website is vernieuwd en veranderd, en draagt nu ook een mascotte: het spelende katje Meeps.
  • Er komt een nieuwe, thematische indeling van de hallen. Alle grote jongens staan dus niet meer in Hal 3, maar positioneren zich opnieuw, afhankelijk van hun aanbod. Hal 3 wordt de hal voor de ‘Expert’ spellen en in Hal 1 komen de Trading Cards, Miniaturen en Rollenspellen. De rest van de hallen gaat naar de familiespellen, die zelf weer verdeeld zijn in ‘kindvriendelijk’ (Hal 2-5-6) en ‘voor volwassenen’ (Hal 4). Zie de plattegrond op de SPIEL website.
  • De Deutsche Spielepreis wordt niet meer op woensdagavond uitgereikt voor een genodigd publiek (inclusief warm buffet). Deze vindt nu woensdagmiddag plaats na de persconferentie, in de hal waar alle nieuwe spellen worden getoond (de ‘Neuheitenschau’).
  • Met alle familiespellen aan de oostkant van het beurscomplex wordt de ingang naar Hal 6 veel  belangrijker gemaakt voor dit (grootste) deel van de bezoekers. Hal 7 wordt een soort ‘wachthal’, om zo de drommen bezoekers beter te verwerken.
  • Er zijn plannen om een hele of halve hal als ‘vrije speelplek’ in te richten; met tafels en stoelen. Of dat uit kan, is de vraag, want het zal de toegangstickets (nóg) duurder maken.

Al wordt het misschien een beetje anders, SPIEL in Essen blijft een ‘must go’ voor alle grote spelliefhebbers in de wereld. Tot ziens in oktober?

Frau Metzler zei voor de laatste keer ‘Komm, spiel mit!’