Bordspellen Magic the Gathering Pokemon UCP Leeuwarden Wargames

SPIEL Essen 2023

Zondag 8 oktober. Op het moment dat ik deze woorden schrijf, is het de laatste dag van SPIEL Essen ’23. Terwijl tienduizenden koop- en speellustige bezoekers de beurs nog onveilig maken met oversized rugzakken en scheenbeen-schampende trolleys, zit voor mij de jaarlijkse reis naar Mekka er weer op.

Mijn bezoek startte donderdag nogal rommelig. Er heerste een ongekend verkeerschaos rond de beurs, deels veroorzaakt èn verergerd doordat de belangrijkste afslag vanaf de snelweg ‘gesperrt’ was. De parkeerterreinen dichtbij de beurs waren vol of onbereikbaar en iedereen werd richting P10 gestuurd, een P&R terrein 5 km ten westen van Essen. Dus zat er niets anders op dan aan te sluiten bij de lange rij van lotgenoten die hetzelfde lot hadden getroffen naar P10. Van daaruit reden bussen naar de beurs. Althans dat was de bedoeling, want die zelfde bussen zaten ook vast in de file en kwamen met grote tussenpozen. De rij voor de opstappunten was om 10:00 uur duizenden bezoekers lang. Uiteindelijk was het kwart voor 12, bijna 2 uur na de opening, dat ik de hallen mocht betreden…

de lange rij voor…..

….. en achter mij

Het was ouderwets druk donderdag. De gangen waren vol mensen en overal stonden rijen voor de stands met spellen die exclusief of als primeur op de beurs werden aangeboden. Locarna was een echte hype: Daar stonden ze in de rij om te mogen meespelen – en dat alle dagen lang.
Het drukke verkeer werd ongetwijfeld ook gestimuleerd door de nieuwe indeling van de hallen. Hal 3 was voor de expertspellen, Hal 1 voor de miniaturen, rollenspellen en trading cards; de rest een bonte mix van familiespellen. Uiteraard was dit niet altijd consequent, dus je liep nog steeds van hot naar her om alles te vinden (één van mijn speelvrienden had aan het einde van de dag 17.500 stappen op zijn teller staan). Hal 3 was drukker dan ooit, dus het doel om de bezoekers beter te verdelen was duidelijk mislukt.

Wie Lorcana wilde spelen, mocht alle dagen in de rij staan

De eerste dag was vooral kijken & kopen; de 2e dag kwam ik gelukkig ook aan spelen toe. Traditioneel liep ik 2 keer per dag bij de Fairplay stand langs (helaas ook Hal 3): hun scoutlijst geeft altijd een goede indruk van de hoogst gewaardeerde en daarmee interessante spellen. Dit leidde in ieder geval tot het spelen en kopen van 2 leuke kaartspellen: 5 Towers en Sea Salt & Paper. Het ‘Spiel des Jahres’ spel Dorfromantik was er natuurlijk bij, als ook de opvolgers van de populairste spellen van 2022: Cascadia Landmarks en Ark Nova Marine Worlds. Een ander spel van de lijst, ‘The White Castle’, bleek ook een schot in de roos: uitdagend resource management, niet te duur (30 euro) en verrassend veel spel in een kleine doos.

Het eindoverzicht van de Fairplay lijst (foto uit Bordspeler.nl)

Veel goede tips kwamen natuurlijk ook van de ontelbare spelvrienden en –kennissen die je pad kruisten, waaronder een flink aantal UCP leden. In alle talen hoorde je ‘wat heb jij gekocht?’ of ‘wat is jouw tip op deze SPIEL?’. En voor je het wist had je weer een aantal suggesties om je geld aan uit te geven.

UCP op Spiel (vrijdag)

De prijzen van de spellen hadden zich goed aan de inflatie aangepast. 50 Euro was de norm en uitschieters naar boven waren eerder regel dan uitzondering. Dat gold overigens ook voor de horeca, waar ze in de restaurants zonder blikken of blozen 5,20 voor een flesje cola vroegen. Het zelf meenemen van drinken kan ik iedereen van harte aanbevelen (al was het alleen maar omdat je voor 2 cola ook een leuk kaartspel kunt kopen).

Met een (bijna) lege beurs en zeer vermoeide voeten nam ik na 2 dagen afscheid van SPIEL, zonder de illusie te hebben dat ik alle gangen en stands gezien had. Ik heb weer genoten van de spellen en de vele spelende mensen, de enorme variatie aan merchandising en de verklede monsters en helden die de hallen bevolkten. De komende dagen gaan we spellen uitpakken en voorbereiden voor de SPIEL dag van 15 oktober. Wie speelt er mee?

Tot slot nog wat impressies van SPIEL 2023:

Dixit Disney had over belangstelling niet te klagen

5 Towers spelen bij Deep Print games

Het nieuwe Feld spel Civolution voor 2024 als prototype

De Game Master had een uitgebreide uitbreiding voor King of the Valley

Battletech is terug van weggeweest

Spellen spelen met foute vrienden

Trefzekerheid gevraagd voor mini-Vikings

De handelaren waren duidelijk voorbereid op de (zuinige) Nederlanders

Wie meer geld had, kon een juweel van een dobbelsteen aanschaffen

Of een flesje Mede halen (en proeven)

Halloween is niet ver meer

Animé liefhebbers konden zich ook uitleven

Spellen en merchandising gingen hand in hand

Spelauteur Mac Gerdt signeerde bij PD

en Stefan Feld bij Queen Games.

waaronder het fonkelnieuwe Vienna

De Herne bus was er weer met zijn speluitleen

Amigo bood met heel veel speeltafels zijn collectie kaartspellen aan

Er was een eco-straat voor milieuvriendelijke spellen

Piatnik wordt elk jaar groter

De spellen worden steeds mooier uitgevoerd

maar ook voor de omgeving is veel aandacht

Leuk initiatief: een gang met (nog) onbekende spelauteurs en hun prototypes

Poserende Ork

Wie niet sterk is. moet slim zijn: de verzendservice voor gekochte spellen

Compromitterende foto na 1 dag SPIEL: Bob met eerste inkopen.

 

Bob Schubert