UCP Leeuwarden

Wat is mijn favoriete spel? Marcel & Angelien

Nadat Femke de spits afbeet in deze serie zijn het nu Marcel en Angelien die hun voorkeuren met ons delen. Kunnen zij ook zo moeilijk kiezen?

Hallo allemaal, ik ben Marcel van der Tuin, 31 jaar en woon samen met mijn vrouw Angelien en zoon Julian in Gorredijk en ben al een behoorlijke tijd gek op bordspellen. Ik ben met een vriendengroep begonnen met bordspellen spelen sinds ik ongeveer 17 was. Carcassonne was het eerste spel dat wij speelden en sindsdien zijn er velen gevolgd. Angelien heeft bordspellen altijd al leuk gevonden maar is sinds ze mij heeft leren kennen een stuk fanatieker geworden.

Angelien houdt van spellen zoals het bekende Dominion, het gezellige Treasure Hunter en het wat uitdagendere Ex Libris. Een mix van puzzelen, deckbuilding en interactie tussen spelers vind Angelien geweldig. Ze heeft Ex Libris op SPIEL in Essen gekocht en ondanks het feit dat het  toen een onbekend spel was, vinden veel mensen die het met ons spelen een erg leuk spel! In Ex Libris ben je een boekverzamelaar in een gnomisch dorp die probeert de prestigieuze titel ‘Grote Bibliothecaris’ te verwerven. Je zet werkers neer op steeds veranderende locaties en probeert een zo volledig mogelijke boekenkast te maken. Vooral de namen van de boeken zijn erg grappig en origineel. Recent heeft Angelien ‘Taveernen van de Oude Stad aangeschaft, die ook meteen hoog in de ranglijst is komen te staan.

Enkele voorbeelden van de prachtige boektitels in Ex Libris

Zelf houd ik in het algemeen van worker placement spellen of engine builders. De spellen die hoog op mijn lijstje staan zijn Everdell, Unfair en Imperial Settlers. Everdell komt niet erg vaak op tafel, omdat het met uitbreidingen aardig wat speeltijd in beslag neemt, maar desondanks blijft het elke keer genieten. Bij Unfair bouw je met kaarten attracties in je eigen pretpark,  terwijl je tegelijkertijd bezig bent om je tegenstanders dwars te zitten door hun attracties te sluiten of lucratieve uitbreidingen op attracties te vernietigen. Ook is er elke ronde een gebeurtenis, de eerste vier rondes positief en de laatste vier rondes negatief.

Als laatste Imperial Settlers. Dit is een spel waarbij je als volk (zoals Egyptenaren en barbaren) een zo welvarend dorp moet maken door gebouwen te bouwen en op allerlei manieren punten kunt verzamelen. Ieder volk heeft daarbij zijn eigen speciale eigenschappen en unieke kaarten. Als je bij een spel een dorp moet opbouwen vind ik het al snel leuk. Het gaat dan vaak om combineren en op tijd de juiste keuzes te maken.

Onze favorieten

Angelien’s favoriet  is Dominion. Wij hebben het basisspel plus de uitbreiding Nocturne (aanrader!) en er zullen vast nog wel enkele uitbreidingen volgen in de toekomst. Het is een spel dat zowel beginners als de doorgewinterde bordspelers genoeg uitdaging biedt. Geen spel is hetzelfde en tja… deckbuilding verveelt nooit!

Mijn favoriet is Everdell. Puur vanwege het thema, de uitstraling en uiteraard hoe fijn het spel speelt. Het is een combinatie van geluk (krijg je de goede kaarten?) en tactiek (welke actie of kaart ga ik spelen?). Je kunt elkaar enkel dwarszitten door posities op het bord in te nemen, waardoor tegenstanders die actie niet kunnen kiezen (het blijft een worker placement). Mijn vriendengroep wordt er gek van hoe vaak ik voorstel om Everdell te spelen. Recent waren er weer nieuwe uitbreidingen via kickstarter te krijgen en uiteraard komen die ook bij ons binnen.

Over kickstarters gesproken… Er zijn nog wat spellen die onderweg zijn. Angelien verheugt zich op Adventures in Neverland en ik op Dark Ages. Of dat onze nieuwe favorieten worden? Dat moet nog blijken