Bordspellen UCP Leeuwarden Wargames

Willem Lodewijk : Het laatste hoofdstuk

Wat vooraf ging

Wie weet het nog? Eind juli 2019 begonnen we een project in samenwerking met het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL). Het onderwerp betrof Willem Lodewijk, de Friese stadhouder, “Us Heit” en held van opstandig Friesland. In 2020 zou het alweer zijn vierhonderdste sterfdag zijn geweest, een mooie gelegenheid voor het HCL om een tentoonstelling over deze stadhouder te maken.

In overleg met het HCL hadden wij de taak om een diorama te maken, waarin Willem Lodewijk centraal stond en een deel van zijn geschiedenis verteld werd. Dit betekende voor ons dat er meer dan 350 miniaturen in de verf gezet moesten worden. Vele vrijwilligers hebben ontelbare vrijdagavonden en enkele zaterdagmiddagen, gewapend met kwast en verf, het staatse leger en de Spaanse troepen in volle glorie in de verf gezet.

Het ‘verfhoekje’ op de clubavonden

Dit bleef niet onopgemerkt. Diverse kranten en de regionale omroep zijn bij ons op bezoek geweest voor reportages, en als klap op de vuurpijl werd ons project ook nog eens meegenomen in een documentaire over Willem Lodewijk.

Groot artikel over 2 bladzijden in de Leeuwarder Courant

Corona en zijn gevolgen

En dan was het opeens april 2020, waarbij alle festiviteiten rondom dit thema on hold werden gezet door het vreselijke Corona. Dit zorgde ervoor dat we drie maanden niet meer als groep konden schilderen in het buurthuis en dat de planning behoorlijk op zijn kop ging.
Af en toe werd er nog wel geschilderd, doch slechts door twee personen per keer. Het duurde tot juni tot we weer voorzichtig konden schilderen in groepsverband – uiteraard met inachtneming van de nodige maatregelen.

Verven voor en na Corona

Na meerdere verschuivingen is de tentoonstelling eindelijk klaar, al kan hij door de beperkte openstelling van HCL is slechts in kleine hoeveelheden worden bezocht. Doordat de corona nu zo’n impact heeft gehad op het hele project, is de tentoonstelling gelukkig verlengd tot november 2021 en gratis toegankelijk voor iedereen.

Adresgegevens Historisch Centrum Leeuwarden:
Groeneweg 1
Leeuwarden
di t/m vr open: 11:00 – 17:00
za & zo open: 13:00 – 17:00
www.historischcentrumleeuwarden.nl

Passende plek

Hoe nu verder? Na alle moeite zou het natuurlijk heel jammer zijn wanneer het prachtige diorama van de belegering van Coevorden in een stoffige kelder wordt opgeslagen. Maar gelukkig is er al een passende plek gevonden: na deze tentoonstelling verhuist het hele diorama voor 5 maanden naar het museum in Coevorden.  En na deze uitleen krijgt het zijn definitieve plek bij de bierbrouwerij Us Heit – toepasselijker kan het niet.

Dank, dank en nog eens dank

Namens de vereniging willen we iedereen bedanken voor hun bijdrage. Of het nu het leveren van het materiaal, de deskundigheid van de verfkleuren, het bouwen van de diorama of het verven van de miniaturen betreft: heel veel mensen hebben hun steentje bijgedragen aan dit grootse project ter ere van onze stadhouder!

De tafel in volle glorie

 

Van losse onderdelen tot volwaardig miniatuur

Als bordspeler waren miniaturen nog een onbekend terrein voor mij. Door dit project ben ik erachter gekomen dat er flink wat bij komt kijken om een volwaardig speelstuk te maken. Het proces in een notendop:

Lijmen van de onderdelen:
Miniaturen zijn zelden compleet bij aankoop. Vooral de plastic figuren moeten eerst geplakt worden voordat er iets aan gedaan kan worden.

Primen:
Een goede grondlaag gaat aan het verven vooraf, zodat de verf beter hecht.

Verven:
De vele miniaturen moeten voorzien worden van een kleurtje. En dat is er nooit één. Elke miniatuur kan wel vier, vijf of meer kleuren nodig hebben.

Highlighten:
Sommige miniaturen krijgen een extra behandeling, zodat details en accenten er beter uit komen.

Lakken:
Natuurlijk moet de verf bestand zijn tegen de vele aanrakingen van vette en vieze vingers. Een extra laklaag is zeker geen overbodige luxe.

Basen:
Ook het voetstuk waar een miniatuur op staat, mag niet worden vergeten. Hierbij wordt materiaal gebruikt dat overeen komt met het diorama, zodat het voetstukje niet afsteekt bij de ondergrond. Dit bleek een behoorlijk precies en tijdrovend karwei te zijn…..

Us Heit met ‘base’ in de voorgrond

Franke
Tot slot nog een impressie van de miniaturen
(met dank aan Tjeerd)