Bordspellen Magic the Gathering Pokemon Wargames

Spellekijn pakt groot uit op nieuwe locatie

Misschien zijn er nog een paar spelers in Leeuwarden die het niet gemerkt hebben: Spellekijn is verhuisd naar een veel groter pand aan de Nieuwstad. Een goede reden om aandacht te besteden aan onze favoriete spellenwinkel en eigenaar Annetol te vragen naar alle ontwikkelingen.

 

Van geruchten naar werkelijkheid

De eerste geruchten begonnen een jaartje geleden. ‘Spellekijn gaat verhuizen…’ –‘Alweer?’ was mijn eerste reactie. Spellekijn zit al een tijdje op zijn 3e adres sinds zijn bestaan. En heeft een A-locatie op één van de drukste winkelstraten van de binnenstad. En is daar ook al gegroeid.
Aan de andere kant…. De winkel was best vol met vrij smalle paden. En van het personeel hoorde ik regelmatig klaagzangen over het schreeuwende gebrek aan magazijnruimte.
De geruchten bleken op feiten te baseren en rond mei werd duidelijk dat Spellekijn nog voor Sint en Kerst in het ex-Sikkens pand naast de Tivoli wilde zitten. Da’s dapper, dacht ik, en ik kreeg al visioenen van medewerkers die struikelend over half uitgepakte dozen wanhopig de klanten probeerden te bedienen tijdens de drukte van de Sinterklaas-aankopen. Dat viel gelukkig mee. Inmiddels is het begin december en is Spellekijn al volop actief op zijn nieuwe locatie. Dat ging natuurlijk niet zonder slag of stoot en gepaard met de nodige uitdagingen. Hoog tijd om een gesprek met eigenaar Annetol aan te gaan en hem te vragen naar de redenen van de verhuizing en zijn toekomstplannen. Op vrijdag 26 november was het zover en trof ik Annetol in zijn werkhoekje achterin het magazijn. Terwijl op enkele meters afstand monteurs aan de verwarming sleutelden,  gingen we van start.

Annetol in zijn ‘werkhoekje’ achterin het magazijn

Wat was de basis van de verhuizing? Opportunisme of lang gekoesterd plan?

Puur opportunisme! –Nee, natuurlijk niet. Toen we met de speelgoedafdeling begonnen, werd het ons snel duidelijk dat we voor het kind èn de ouder moesten gaan. We merkten dat spellen en speelgoed elkaar vele malen versterkten. Dat concept wilden  we verder uitbouwen om future-proof te zijn, maar daarvoor was het bestaande pand veel te klein. En opdelen over verschillende locaties was ook geen goede optie, alleen al vanwege de huurkosten. Gelukkig kregen we hulp van de gemeente die wist van onze groeiwensen en ons heel graag in de Leeuwarder binnenstad wilde houden.  Dus toen het pand van Sikkens aan de Nieuwstad vrij kwam, schoof de gemeente ons als kandidaat naar voren. Er volgden natuurlijk nog vele onderhandelingen met de nieuwe eigenaar over de huurprijs en de nodige verbouwingen. Die hebben een half jaar geduurd, maar begin 2021 was alles in kannen en kruiken. We konden naar een veel groter pand met veel meer magazijnruimte en een winkel waarin we de gewenste belevingswereld konden creëren.

Hoe ging de verhuizing?

De verhuizing ging heel erg goed. Mede dankzij meer dan 80(!) vrijwilligers hebben we alles in 2 weekenden kunnen overbrengen. Er waren ook heel veel spontane hulpkrachten bij, die ook nog de daaropvolgende dagen terugkwamen. Waanzinnig gewoon. Ik had nog wel een angstig moment dat ik dacht dat al die dozen en pallets nooit in de winkel zouden passen, maar toen het een keer in de stellingen stond, viel dat gelukkig mee. Uiteraard waren er ook vele uitdagingen: een groot deel van de schappen kwamen niet op tijd binnen, de verwarming deed het nog niet, we kregen lampen die helemaal niet pasten, noem maar op. Ook interessant: de welzijnscommissie vond ons geplande uithangbord te groot. Dus met de levertijden van tegenwoordig duurt het nog 1 tot 2 maanden totdat we een verlicht uithangbord hebben. Die verlengde levertijden komen overal terug. Deze week kwam onze vloerbedekking pas en de monteurs voor de verwarming lopen nu nog rond. Iedereen heeft het druk en de prijzen schieten overal omhoog, met name voor transport. Maar al met al hebben we eigenlijk nog veel mazzel gehad en pakt alles best goed uit.

Tijdens het interview had ik goed zicht op de verwarmingsmonteurs

Gaat er nog veel gebeuren met de indeling zoals ie nu is?

Heel veel. Het gros staat op zijn plek maar het moet allemaal nog zijn plek vinden. Het gaat pas leven als je er in zit. Dan pas vallen je dingen in de lay-out op, of dat de route niet klopt. De geplande Lego hoeks staat er voor twee-derde: de rest is er gewoon nog niet. Dat komt eigenlijk goed uit, want de container met schappen is momenteel spoorloos…… Nog niet gerealiseerd zijn de demo-tafels en de schildertafel – die willen we weer in de oude glorie herstellen. En we willen dat er weer spellen kunnen worden gespeeld: niet zoals vroeger in een speelruimte, maar meer in de geest van het demo-en.  Als je spellen wilt spelen, kun je veel beter naar de clubs gaan. We hebben er nog nagedacht over een speelruimte, maar dan zouden we de 3e verdieping er bij moeten nemen; dat was financieel gewoon niet haalbaar.
Waar we wel veel meer exposure van willen hebben, zijn de modelbouw en de rollenspellen. Rollenspellen zijn tegenwoordig weer hip en vet en verkopen bijna weer zoals 20 jaar geleden. Er zijn heel veel actieve rollenspelers in Leeuwarden, en die zijn steeds beter georganiseerd.

Overzicht vanaf de trap aan de achterzijde: heel veel meer ruimte

Hoe zit het met het magazijn, jullie pijnpunt op het vorige adres? Hoeveel meters ben je er nu op vooruit gegaan?

Op het oude adres konden we de dingen soms echt niet meer vinden. Ik stond al op het punt om externe ruimte er bij te huren. Nu kunnen we alles makkelijk vinden en is een deel van de inhoud ook in de winkel terecht gekomen.
In cijfers: in de vorige winkel hadden we 220 vierkante meters verkoopruimte en 50 meter magazijn. Nu hebben we een magazijn van 100 en een winkelruimte van 600 vierkante meters.

Een blik op de schappen in het magazijn

Wat komt er bij of wordt uitgebreid? Plannen? Meer webshop?

We maken meer ruimte voor merchandising – daarvan wordt het aanbod bijna verdrievoudigd. We hebben nu ook bouwpakketten in ons assortiment. Op het gebied van miniaturen hebben we bepaalde lijnen van Warhammer verder uitgebreid en we hebben wat nieuwe  systemen erbij zoals Black Powder van Warlord Games. Verder zijn er producten waar we eerst geen plaats voor hadden vanuit het magazijn naar de winkel gegaan, met name hobby producten zoals de modellen van Marble en de huisjes van Robotime. Dat is waanzinnig spul; het staat er nog maar een week en de helft is al verkocht.

We hebben nog heel veel plannen. Zo willen we nog een speurtocht door de winkel organiseren, met verwijzingen naar films, muziek etc. Dat kan nu nog niet; dat kost heel veel tijd om te maken en op te zetten. Er zullen nog de nodige make-overs komen – uiteraard alles in het teken van de beleving!

De Webshop uitbreiden? Nee, dat denk ik niet. Ik vind winkeltje spelen veel leuker, daar ligt mijn kracht!

 

Tot slot nog wat foto-impressies van het enorme aanbod in de nieuwe locatie