Bordspellen

Spel in Antwerpen

Als spelliefhebber is er in de herfstmaanden bijna een overaanbod aan spellenbeurzen. Noorderspel, Ducosim, Spiel en het Spellenspektakel hebben we nog maar net achter de rug, als zich Spel in Antwerpen alweer aanbiedt. SPEL wordt georganiseerd door een collectief van spelverenigingen onder de paraplu van Adriaensen Speciaalzaak Gezelschapsspellen en is met bijna 4000 bezoekers de grootste in zijn soort in Vlaanderen. Spel kenmerkt zich door zijn bovengemiddeld vele speltafels en ‘Vlaamse gezelligheid’ waarbij menig spel gepaard gaat met een glas welsmakend bier.

Overal tafels en spelers

Wie met het openbaar vervoer naar de Scheldekade van Spel wil, wens ik veel succes. Dit deel van Antwerpen schijnt zich hiervoor willens en wetens te hebben afgescheiden van het centrum. Automobilisten konden echter zonder moeite een (betaalde) plek langs de kade vinden. Na nog een aardige wandeling en een schappelijke entreeprijs (5 of 7 euro) kon je de grote hal binnenstappen, die in mijn geval (11.30 uur) al helemaal gevuld was met spelers. Vele bekende uitgevers zoals 999 Games, White Goblin, Ravensburger…) hadden een stand met demotafels en met Queen en Portal Games en waren er zelfs buitenlandse aanbieders present. Een goed voorziene catering zorgde voor het natje en droogje en voor de kooplustigen was er een grote 2e hands stand en natuurlijk Adriaensen zelf, die zijn enorme assortiment met 10% korting aanbood.

Dringen voor de tweedehands spellen

Meteen bij binnenkomst zag ik al iemand lopen met een blad vol bierglazen die klaarblijkelijk al geleegd waren – Antwerpen ligt duidelijk niet in Nederland. Maar of het nu door de genuttigde alcohol of gewoon door de volksaard komt: iedereen is vrolijk en enthousiast aan het spelen en de hele hal ademt een sfeer van gezelligheid. De aanwezige uitgevers hadden vele vierkante meters aan speltafels ter beschikking en benutten die volledig. De vele vrijwilligers die de spellen uitlegde zorgden er daarbij voor dat je nooit lang hoefde te wachten. En in tegenstelling tot de overvolle demotafels bij Spiel in Essen was hier de uitleg in het Nederlands…..

Adriaensen deed goede zaken…

Niet elk spel was uiteraard even goed bereikbaar. Zo lukte het me niet om het interessant uitziende spel Planet te spelen, waarbij je je eigen 3-dimensionale planeet vorm geeft. Er waren gelukkig genoeg alternatieven, waarbij met name ‘Festo!’ en het al wat oudere ‘Chimera Station’ van de Game Brewer mij positief opvielen. Wie onder het spelen honger of dorst voelde, kon terecht bij een zeer ruim geoutilleerde catering stand, waar de bovengenoemde Belgische biertjes ook vandaan kwamen. (Mits je via een irritante omweg eerst consumptiebonnen had gehaald, maar dat terzijde). Er waren niet alleen ‘vrije’ eettafels; er stonden vele tafels klaar om zelf een spelletje te doen. En als je zelf niets bij je had, leende je één van de vele spellen die de Forum-Federatie van Gezelschapsspellen op de beurs had uitgestald.Wie naast het spelen een gokje wilde wagen, kon terecht bij de tombola en de puzzelaars konden een zoektocht over de hele beurs houden om de afbeeldingen van een aantal spellen te herkennen die op een speciaal blad stonden. Daar hoorde dan ook een prijsvraag over het gewicht van een uitgestalde spelverzameling bij – waar ik overigens een beschamende 5 kilo naast zat….
Tenzij je echt alle aangeboden spellen wilt spelen, is een tweedags bezoek aan Spel niet nodig. Voor één dag is het voor zowel familie- als expertspelers een aanrader. Ik ben er in ieder geval weer bij volgend jaar!

Tevreden beursbezoeker na afloop aan het Belgische bier