UCP Leeuwarden

Lorcana: Rise of the Floodborn.

Vrijdag 17 november komt de nieuwste set van kaarten uit voor Lorcana. De grote vraag is, kan Ravensburger het succes van de eerste set voortzetten?
Een terugblik

Lorcana is een “trading card game” (TCG) dat is ontwikkeld door Ravensburger in samenwerking met Disney en is bedoeld om te concurreren met spellen als Pokémon, Magic the Gathering en Yu-Gi-Oh. Toen het in september op de markt kwam, was het een instant succes. Binnen enkele dagen was de eerste set in alle winkels uitverkocht. Sommige hadden niet eens genoeg om de pre-orders te vervullen. De kaarten werden al snel voor veel hogere prijzen tweedehands verkocht met een speciale Elsa kaart aan top. Door de slechte verkrijgbaarheid en de hoge prijzen werd het bijzonder moeilijk om community’s en wedstrijden te organiseren.
Zij die de kaarten wèl te pakken hebben gekregen, werden beloond met een goed ontworpen spel dat toegankelijk is voor nieuwe spelers, maar diepte genoeg heeft voor veteranen. Verder blijkt uit de ‘winrates’ van competities dat er grote variatie zit in winnende decks, dus dat het spel ook nog eens goed gebalanceerd is.

Rise of the Floodborn

Vrijdag 17 november zal de volgende set met kaarten uitkomen. Deze set zal een extra nadruk leggen op de z.g. ‘floodborn’ characters. Dit zijn karakters die een speciale twist hebben in vergelijking met hun originele verhaal. Denk aan een Gaston die slim is of een Winnie de Pooh als honing tovenaar. Verder zijn er in elk geval 2 themasets van kaarten die onderling met elkaar samenwerken. Dit is een set van Sneeuwwitje en de 7 dwergen en een set rondom het tovenaarsduel tussen Merlijn en Madam Min.

Toekomst

Met de nieuwe set vragen veel mensen zich af of deze keer weer alles uitverkocht zal zijn of dat de eerste set een speculatieve bubbel is geweest die met set 2 doorbroken zal worden. Lorcana zou niet de eerste TCG zijn die enorm goed lanceert, maar waarvoor binnen een jaar alle interesse alweer verdwenen is.

Wat voor geïnteresseerde spelers in elk geval goed nieuws zal zijn, is dat Ravensburger voor zowel de eerste als de tweede set reprints gaat uitbrengen in december en januari. Verwacht wordt dat er dan in elk geval genoeg kaarten zullen zijn voor winkels om een normale voorraad te hebben.

De reprints bieden ook de kans om op meer plekken evenementen te organiseren en community’s op te bouwen. Zo is de Purperen Draak in Groningen van plan om meer te gaan organiseren vanaf december en vinden er ook in Leeuwarden gesprekken plaats over het organiseren van wedstrijden bij UCP met ondersteuning van Spellekijn.

De toekomst van Lorcana ziet er rooskleurig uit, in elk geval zolang de populariteit aanhoudt.

Enorme belangstelling voor Lorcana op het Spellenspektakel (foto: Erwin Broens)