Lorcana

Lorcana voor beginners

Voor mensen die interesse hebben, maar niks van het spel weten: hieronder vind je alles wat je nodig hebt om het spel te spelen.

Wat voor spel is Lorcana?

Lorcana is een Trading Card Game ofwel ‘TCG’. TCG’s zijn spellen waar spelers kaarten verzamelen en ruilen om hier vervolgens decks van te bouwen en er mee te spelen. Andere populaire TCG spellen zijn bijvoorbeeld Magic the Gathering, Pokémon en Yu-Gi-Oh.

Hoe bouw ik een deck?

Lorcana word vooral gespeeld in duo’s, waarbij elke speler een deck van 60 kaarten of meer heeft. Deze decks kunnen door de spelers zelf zijn samengesteld of rechtstreeks afkomstig zijn uit een starterdeck. Als je een deck zelf samenstelt zijn er een aantal regels:

  1. Elke kaart mag niet meer dan 4 keer voorkomen;
  2. Je deck mag uit niet meer dan 2 kleuren bestaan;
  3. Je deck moet minimaal 60 kaarten bevatten.

Er is geen maximum aantal kaarten maar het wordt aangeraden om niet te ver boven de 60 te gaan. elke kaart die je namelijk toevoegt, verkleint de kans dat je een andere kaart trekt. De meeste spelers die competitief spelen, zorgen dan ook dat hun deck uit precies 60 bestaat.

Hoe lees ik een kaart?

In Lorcana zijn er op dit moment 3 soorten kaarten. Karakterkaarten, actiekaarten en ‘item’kaarten. De laatste 2 hebben dat ook duidelijk onder hun naam staan. Actiekaarten zijn verder verdeeld in normale actie kaarten en songs.

Op een Lorcana kaart staan een aantal belangrijke dingen. In de linkerbovenhoek [1] vind je de inktkosten, het getal, en of de kaart ‘inkable’ is: de gouden of dunne rand. De inktkosten geven aan hoeveel inkt je moet gebruiken om die kaart te spelen. ‘Inkable’ geeft aan of je de kaart in je inktpot mag stoppen. Wat inkt precies is en hoe je het gebruikt wordt verder onder uitgelegd. De inkt in Lorcana is vergelijkbaar met de mana in Magic the Gathering of de energie in Pokémon.

Op de balk met de naam [2] vind je bij karakter kaarten nog 2 getallen. Het getal in de cirkel is de aanvalskracht van een karakter. Als dat karakter in een gevecht belandt, is dat de schade die hij zal aanrichten. Naast de aanvalskracht, in het schild, staat willpower van het karakter. De willpower geeft aan hoeveel schade een karakter kan weerstaan voordat het uit het spel verwijderd moet worden.

Onder de naambalk [3] vind je eventuele speciale effecten of gaven die een kaart/karakter heeft. Hier vind je ook altijd de effecten van actie- en itemkaarten. Karakterkaarten hebben hier ook aan de rechterkant [4] zwarte puntjes staan. Dit is hoeveel Lorepunten ze verdienen als ze op “Quest” gaan. Veel kaarten hebben onderaan [5] ook nog wat flavour tekst. Deze heeft geen effect op het spel.

Hoe speel ik het spel?

Je start met spelen door je deck te schudden en dan 7 kaarten te trekken. Deze bekijk je en mag je zoveel als je wilt weer afleggen. Deze gaan onderop je deck, waarna je je hand weer tot 7 aanvult. Dan bepaal je met je tegenstander wie het eerst gaat.
In een beurt volg je elke keer 3 stappen: Ready, Set, Play.

  • Je begint met al je kaarten die voor je liggen op “Ready” (=rechtop) te leggen;
  • Voor “Set” trek je een nieuwe kaart van je deck;
  • Bij “Play” begint de beurt echt en voer je acties uit.

In je beurt kun je een aantal dingen, in elke volgorde die je maar wil.

Als eerste mag je eenmalig een kaart uit je hand in je inktpot stoppen. Je inktpot [1] is een verzameling kaarten die je met de rug naar boven voor je hebt liggen. Kaarten die je in de inktpot stopt, kunnen daar nooit meer uit en tellen elk als 1 inkt, ongeacht de kleur of waarde aan de voorkant. Als je kaarten uit je hand wil spelen, moet je genoeg inkt hebben liggen om de kaart te kunnen betalen. Als je een kaart speelt, draai je zoveel inktkaarten als dat de kaart kost een kwartslag [2]. Dit geeft aan dat je die inkt voor deze beurt gebruikt hebt. Bij de Ready fase van je volgende beurt draai je deze weer terug en kan je ze weer opnieuw gebruiken.

Naast kaarten in je inktpot stoppen, kan je ook kaarten spelen. Om een kaart te spelen, betaal je de inktkosten door een gelijk aantal inktkaarten een kwartslag te draaien. Vervolgens leg je de kaart op tafel [3]. Karakterkaarten leg je voorop neer; zij mogen niks doen in de beurt dat ze gespeeld worden. Actiekaarten speel je uit en voer je meteen het geprinte effect uit. Itemkaarten leg je tussen je karakters en je inktpot [4]. Deze mag je wèl meteen activeren in de beurt dat je ze neerlegt.

Wat kunnen de karakters?

Met eerder gespeelde karakterkaarten kan je in je beurt 3 dingen doen: aanvallen, questen of zingen. Wanneer een kaart een kwartslag gedraaid ligt, mag hij niks meer doen. Belangrijk is dat niet verplicht bent om er iets mee te doen.

Questen in de meest simpele actie. Als je quest met een kaart, draai je deze een kwartslag en krijg je punten afhankelijk van het aantal zwarte puntjes rechts onderaan de kaart.

Bij zingen gebruik je de actie van een karakter om een song gratis te mogen spelen. Wanneer je dit doet, draai je de karakterkaart een kwartslag en kun je daarna de song kaart spelen zonder inkt te betalen. Dit kan alleen kan als het liedje gelijk of minder inktkosten heeft  dan het karakter.

De laatste optie is aanvallen. Een karakter kan alleen andere karakters aanvallen als het doelwit gedraaid ligt. Bij een aanval doe je net zoveel schade als de aanvalskracht van de kaart. Daarna doet de verdedigende kaart ook schade terug gelijk aan zijn aanvalskracht. Als na afloop 1 van de kaarten meer schade heeft dat zijn willpower, wordt deze verwijderd uit het spel. De aanvallende kaart blijft (als hij het overleefde) na afloop gedraaid liggen.

Itemkaarten mag je meestal eens per beurt draaien om een bepaald effect te krijgen. Itemkaarten kunnen alleen verwijderd worden door andere kaarten waar specifiek op staat dat ze items kapot maken.

Hoe win ik?

De speler die als eerste 20 lore punten verdient wint het spel.

Wat heb ik nodig om te spelen?

Om met Lorcana te beginnen kan je het beste een starter deck kopen. Een starter deck bevat alles wat je nodig hebt: Een dek van 60 kaarten, een Lore countertrack om je punten bij te houden en damage tokens om schade aan te geven. Als je het spel met andere nieuwe mensen wilt spelen, moet je per persoon een starter deck hebben. Starter decks kosten bij de meeste winkels rond de 20 euro.

Als je later je collectie wil uitbreiden en je deck wilt verbeteren, moet je booster packs kopen. Bij een starter deck krijg je ook altijd 1 booster, dus dan kan je meteen zien hoe zo’n booster werkt.

Boosters bevatten elk 12 kaarten van verschillende zeldzaamheden. Elke booster bevat 6 gewone, 3 ongewone, 2 zeldzame/super-zeldzame/legendarische en tot slot 1 glimmende kaart. Die glimmende kaart kan van elke zeldzaamheid zijn. De glimmende kaart kan ook een betoverde kaart zijn. Dit zijn kaarten die volledig glimmend zijn en alternatieve art hebben. Deze zijn het zeldzaamst en dus voor verzamelaars het meeste waard. Het is daarom ook niet aangeraden hiermee te spelen.

Voor de rest zijn er een hele hoop accessoires voor het spel zoals speelmatten, sleeves en meer, maar die zijn (zeker voor je eerste spel) niet nodig.

Wouter Kwant