In maart van dit jaar startten we met de serie ‘Oud spel in het zonnetje’. Op deze manier willen we de aandacht vestigen op de ‘goede oude spellen’ die we door de grote vloed aan nieuwe uitgaven bijna zouden vergeten.
Het spel dat we deze keer willen belichten, is El Grande: Een klassieker van het auteursduo Kramer & Ulrich dat in 1996 zeer verdiend “Spiel des Jahres” werd.
In El Grande vertegenwoordigen de spelers een ‘Grande’ oftewel een adellijke machthebber die in het Spanje van de 16e eeuw onder de paraplu van de koning zijn invloed wil vergroten. Hij stuurt daarvoor zijn eigen volgelingen (‘Caballero’s’) naar de verschillende gebieden op de kaart of direct naar het hof van de koning, het z.g. ‘Castillo’. Drie keer tijdens het spel (na de 3e, 6e en 9e beurt) worden in de Castillo en de verschillende provincies de meerderheden geteld en punten gegeven voor de 1e (2e, 3e ) positie. Dit gaat heel ingenieus in 2 fases: Eerst worden de meerderheden in de Castillo geteld; daarna worden de aanwezige caballero’s alsnog de provincies ingestuurd en zorgen voor enkele (on)aangename verrassingen als daar de punten geteld worden.
El Grande duurt 9 rondes. In elke ronde kiezen de spelers 1 van de 5 actiekaarten waarmee zij caballero’s op de kaart brengen en/of bewegen. Daarnaast zijn er ook actiekaarten die voor een extra puntentelling zorgen of waarmee je caballero’s van de concurrerende Grandes kunt verplaatsen of zelfs weghalen.
Elke speler wil natuurlijk graag de eerste en beste keuze van de actiekaarten hebben. Dat brengt ons naar het volgende belangrijke spelelement: de ‘Machtskaarten’. Elke Grande heeft een eigen hof met caballero’s in de eigen kleur om op het bord te plaatsen. Je begint met een klein aantal (9). Om meer caballero’s te krijgen, moet je aan het begin van je beurt een machtkaart uitspelen. Die zijn er van 1 tot 13 en de hoogte hiervan bepaalt ook de volgorde waarin je een actiekaart mag kiezen. Maar: hoe hoger het getal op de machtskaart, hoe minder caballero’s je er bij krijgt. Dilemma, dilemma.
El Grande was in 1996 zeer innovatief en biedt ook nu nog heel veel spelplezier. Er is interactie in overvloed en bijna elke beurt sta je voor lastige keuzes. Eigenlijk mag deze absolute klassieker niet in je spelcollectie ontbreken. Je komt ze regelmatig 2e hands tegen, zowel de oorspronkelijke als de Big Box uit 2015. En kijk ook even naar de prachtige heruitgave van 999Games die je overal kunt kopen!