UCP Leeuwarden

SPIEL 2019 nadert!

Nog 10, nog 9, nog 8 dagen……. Velen voelen het zelf of zien het terug bij anderen: De “Essen koorts” is weer uitgebroken en grijpt steeds meer om zich heen.

Websites worden doorzocht op zoek naar nuttige tips en aanraders voor toekomstige inkopen. Kickstarter-deelnemers lezen dagelijks de berichten en hopen innig, dat zij hun beloofde spel inderdaad zonder verzendkosten (ons bent zunig) op SPIEL 2019 in Essen kunnen afhalen. De deelnemers van ‘The Essen 2019 no-shipping auction list’ op BoardGameGeek controleren dagelijks of hun begeerde artikelen weer overboden zijn en of ze nog een kans maken om de buit binnen te halen. Spaarrekeningen worden geplunderd, spaarpotten omgedraaid…. –ja ja, oktober is voor spelverslaafden een drukke en dure maand.

Een indruk van de grootte en de drukte – hier Hal 6

SPIEL in Essen is als grootste spellenbeurs ter wereld het Mekka en jaarlijkse bedevaartsoord van alle spelliefhebbers. 7 Beurshallen propvol met uitgevers uit de hele wereld, verkoopstands in alle soorten en maten, overvolle gangpaden – wie er nog nooit geweest is, moet het echt zelf meemaken om er een goede (en blijvende) indruk van te krijgen. Dat ‘zelf meemaken’ kan natuurlijk als dagtrip, al is dat ongeveer net zo als een Chinese toerist die heel Nederland in één weekend wil bekijken. Beter is het om, om meerdere dagen te gaan, zodat je ook de tijd vindt om even te sneupen en aan één van de vele aangeboden spellen deel te nemen. Aan de andere kant… -wie op dit moment nog besluit om in Essen of omgeving te overnachten van 22 tot 27 oktober moet héél veel geluk hebben of een erg dikke portemonnee.

Hoe bereid je je het beste voor op SPIEL?

Vele websites besteden al maanden van te voren aandacht aan SPIEL, allereerst natuurlijk Boardgamegeek.com en hier in Nederland Bordspeler.nl en Bordspelmania.eu. Ook SPIEL zelf heeft een prima eigen website: SPIEL ’19 . Daar krijg je echt een schat aan informatie over de evenementen, standhouders, nieuwtjes en last but not least een uitgebreide plattegrond van alle beurshallen.

Op Facebook-gebied kun je natuurlijk ook overal tips en aanraders vinden, al is hier nog meer dan bij de websites sprake van
‘de bomen en het bos’.  Eentje is echt het vernoemen waard, en dat is de Belgische Bordspel Radar (besloten groep, maar er zijn genoeg UCP leden die je lid kunnen maken).

Ons clublid Franke heeft in 2018 al een uitgebreid artikel geschreven over SPIEL, boordevol informatie over de routes, de accommodaties en de tips&trucs voor (on)ervaren bezoekers. Voor wie het nog niet heeft gelezen (of al bijna weer heeft vergeten) is hier de link om het nog ‘even’ in te kijken.

Wie al van plan is om naar Spiel’19 te gaan: tot ziens volgende week! Wie het nog niet van plan was, hoop ik aan het twijfelen te hebben gebracht…

Het eindresultaat van de BoardGameGeek “No Shipping Auction” 🙂

 

Bob