Bordspellen UCP Leeuwarden

1 Jaar Board Game Arena

Ruim een half jaar na onze laatste bijeenkomsten is er nog geen datum in zicht dat we een bordspel aan een vreemde tafel mogen spelen. Dus wijken we voorlopig uit naar alternatieven zoals Board Game Arena om samen van ons hobby te genieten. Hoe is dat, spelen aan een virtuele speeltafel? Wat zijn onze ervaringen in al deze maanden? Het wordt hoog tijd om dit te delen.

Wat is Board Game Arena eigenlijk?

Voor degenen onder ons die nog weinig of geen digitale bordspel-ervaring hebben, eerst een korte beschrijving: Board Game Arena (hierna BGA) biedt de gelegenheid om bekende bordspellen te spelen via je beeldscherm en het internet. Je ziet dan niet het ‘echte’ spelbord zoals bij Table Top Simulator, maar een omzetting van het spel via een visuele app. Je kunt er voor kiezen om alleen met vrienden te spelen of met onbekende spelers die op dat moment online zijn.
Voor de meeste spellen hoef je je alleen bij BGA te registreren. Een aantal spellen zijn ‘premium’ d.w.z. dat minstens 1 speler premium lid moet zijn van BGA. Zo’n premium lidmaatschap kost afhankelijk van het abonnement 2 of 4 euro per maand.

Spelgevoel

Hoe ‘voelt’ het om bordspellen op BGA te spelen? Zijn de spellen een beetje leuk omgezet?  Mijn oordeel is in beide gevallen positief. Het speelveld is natuurlijk compacter en spelers met tablets en/of kleine beeldschermen zullen soms moeten scrollen om alles in beeld te krijgen. Het spelbord, je eigen kaarten/tableau/speelstukken en het overzicht van de spelers zijn gelukkig altijd zichtbaar (zie afbeelding).
En er wordt veel voor je geregeld. De plekken waar je de actuele Carcasonne-tegel kunt aanleggen, zijn meteen geaccentueerd en de telling van je acties, geld en winpunten kan de computer natuurlijk 10 x sneller dan jij (in mijn geval ligt die factor waarschijnlijk aanzienlijk hoger).
Het dobbelen, het trekken van nieuwe kaarten, het klaarzetten van het spelbord voor de volgende ronde, alles wordt voor je gedaan. Daarnaast kun je de betekenis en het effect van elke kaart of onderdeel van het spelbord raadplegen met een mouse-over, oftewel door er met de cursor van je muis boven te hangen.
Ken je het spel helemaal niet (of, ahum, niet meer), staat er bij elk spel een link naar de spelregels en een video-uitleg waar NOX Spellenzolder een prominente rol bij speelt. Al dit komt de snelheid van spelen erg ten goede: een spelletje zoals 7 Wonders met 6 personen doe je gemakkelijk in een half uur!

Het vrolijke en luchtige Cuebirds – met een voorbeeld van de extra kaartinformatie

Wat is het aanbod?

Het aanbod is zeer zeker divers. Van luchtige 10-minuten spellen tot echte ‘avondvullers’ is alles aanwezig: van Gesjaakt of Take 5 tot Terra Mystica en Teotihuacan. Het is heel goed mogelijk dat jouw favoriete spel er niet bij is (Catan ontbreekt bijvoorbeeld en Ticket to Ride ook), maar er is ook heel veel wèl aanwezig. Zelfs relatief nieuwe spellen en kickstarters. En gezien de overname van BGA door Asmodee verwacht ik dat het aanbod aan spellen van deze uitgever binnenkort flink zal stijgen (en komt Ticket to Ride er toch nog).
Het assortiment is in het afgelopen jaar enorm uitgebreid en er komen wekelijks nieuwe titels bij. Ik maak het tegenwoordig tot een gewoonte om de vrijdagmiddag vóór onze BGA avond nog even te kijken of er interessante nieuwe titels zijn. En daarbij kijk ik niet alleen naar de nieuwste toevoegingen, maar ook naar de Beta-versies die al speelbaar zijn:  De Verdwenen Ruïnes van Arnak, één van de winnaars van de laatste Spellenpol, is op die manier al te spelen. En dat is slechts één van de meer dan 50 beta-versies die nu bij BGA ‘in de pijplijn’ zitten.
Dit laatste leid me naar een ander prettig voordeel van BGA: je leert spellen kennen die je nog niet had opgemerkt of die je graag eerst wilt uitproberen voordat je tot de vaak dure aanschaf van een tastbaar bordspel overgaat.

De Verdwenen Ruïnes van Arnak in actie met 3 spelers

Zijn er ook nadelen?

Natuurlijk. Elk voordeel heeft ook zijn nadeel. Een grote tafel met spelbord is vaak overzichtelijker dan een app op een relatief klein beeldscherm, waardoor het moeilijk(er) is om bij te houden wat je medespelers allemaal uitspoken. Veel spellen bieden de gelegenheid om je zet weer ongedaan te maken, maar het kan je soms gebeuren dat je door een bedieningsfout of een ondoordachte beslissing je beurt verknalt. Een ‘reset’ is er dan niet, zodat je het met de weinig troostvolle gedachte “dat doe ik de volgende keer niet weer” moet doen.
Sommige nadelen van een bordspel zie je bij BGA ook weer terug. De meeste spellen gaan sneller dan de ‘echte’ van karton, hout en plastic, maar ook op BGA heb je de ‘usual suspects’ die alle mogelijkheden 2 x narekenen en een keer zo lang over hun beurt doen. Gelukkig biedt BGA aan het einde van elk spel ook een overzicht van de totale speeltijd per speler. Voor velen een moment van hilariteit en plagerijen; voor mij een onderdeel dat ik graag oversla……

Conclusie

Board Game Arena heeft zich in het afgelopen jaar goed ontwikkeld. Het aanbod is groot en divers en de digitale omzettingen bieden veel speelgemak. Je hebt zelf de keuze om alleen met vrienden spelen of alleen online gaan en nieuwe spelvrienden maken. En voor degenen die niet zoals wij via Discord geluid hebben aan de speeltafel, is er altijd nog de chatbox die je bij elk spel kunt activeren. Soms moet je concessies doen aan de overzichtelijkheid, maar daar staat tegenover dat BGA je heel veel administratie uit handen neemt en de spellen daardoor veel vlotter spelen.
Tel hier de extraatjes bij zoals de door BGA georganiseerde toernooitjes en ‘Live events’ en je hebt een prima alternatief om je héél veel speluren te vermaken. In ieder geval totdat we weer naast elkaar aan een speltafel mogen zitten. Dat wèl.

Het Stenen Tijdperk bord met digitale werkers